| خانه 4 بلاگ 4 میکروسفالی

میکروسفالی

مرداد ۲۱, ۱۴۰۱ | بلاگ | ۰ دیدگاه

میکروسفالی یک نقص مادرزادی است که در آن سر کودک در مقایسه با کودکان هم جنس و هم سن ، بسیار کوچک تر از حد مورد انتظار است. کودکان مبتلا به نوع خفیف این بیماری ، اغلب جز اندازه کوچک سر ، مشکل دیگری ندارند. کودک مبتلا به نوع شدید این بیماری گاهی علاوه بر اندازه کوچک سر ، به مشکلات دیگری نیز دچار می شود. نوع شدید این اختلال زمانی رخ می دهد که مغز در طول دوره بارداری به اندازه کافی رشد نکرده و گاهی مغز فرایند رشد نرمال خود را آغاز می کند ولی وارد آمدن ضربه در طول این دوره ، مشکلاتی را در فرایند رشد طبیعی این اندام بوجود می آورد. نقص های مادرزادی بیماری ها و مشکلات مربوط به سلامت هستند که در بدو تولد نمایان می شوند. نواقص مادرزادی ، شکل یا عملکرد یک یا چند بخش از بدن را تغییر می دهد. این نواقص می تواند باعث بروز مشکلاتی در سلامت عمومی شده و بر روی رشد و نحوه کارکرد بدن اثر بگذارند. برخی کودکان در کنار ناهنجاری میکروسفالی ، به نواقص مادرزادی دیگری نیز دچار هستند. در مقاله امروز راز جراحی قصد دارد تا با ارائه اطلاعات کامل و جامع در خصوص این بیماری ، دامنه آگاهی والدین را قبل از اقدام به فرزند دار شدن گسترش دهد تا بتوانند با گام مثبتی در مسیر داشتن فرزندی سالم بردارند.

میکروسفالی - راز جراحی

علائم میکروسفالی

علائم اولیه میکروسفالی ، داشتن اندازه سری است که بسیار کوچک تر از اندازه سر کودکان هم جنس و هم سن و سال است.

اندازه سر معیاری از فاصله محیط بخش فوقانی سر است. با استفاده از نمودارهای رشد استاندارد ، پزشک می تواند ارزیابی های انجام شده در کودک مبتلا را با سایر کودکان مقایسه کند.

برخی کودکان تنها دارای اندازه سر کوچک هستند و معیارهای به دست آمده در آنها در مقایسه با سایر کودکان هم سن و هم جنس ، به تکامل نرسیده است.

علل میکروسفالی

این عارضه معمولاً در اثر فاکتورهای متعددی به وجود می آید:

  • جهش زنتیکی
  • قرار گرفتن در معرض برخی ویروس های خاص در طول دوره بارداری از قبیل ویروس زیکا
  • سوء تغذیه در این دوره
  • قرار گرفتن در معرض مواد خطرناک از قبیل الکل ، مواد مخدر ، مواد شیمیایی سمی در طول دوره حاملگی
  • آسیب دیدگی مغز بعد از تولد در اثر نارسایی اکسیژن یا ابتلا به برخی انواع عفونت ها

میکروسفالی چگونه و چه زمان تشخیص داده می شود؟

میکروسفالی را می توان در طول این دوره یا بعد از به دنیا آمدن کودک تشخیص داد. در طول دوره حاملگی ، تشخیص در اواخر سه ماهه دوم یا اوایل سه ماهه سوم با استفاده از سونوگرافی انجام می شود. گفته می شود که بخش عمده تشخیص بعد از تولد ، یعنی زمانی که پزشک سر کودک را در طول آزمایش فیزیکی اندازه گرفته و آن را با جمعیت استاندارد مقایسه می کند ، اتفاق می افتد.

زمانی که پزشک به وجود یک نقص مادرزادی مشکوک باشد ، سی تی اسکن یا ام آر آی را برای بررسی دقیق تر ساختار مغز کودک توصیه می کند. تشخیص میکروسفالی گاهی در برخی کودکان به دلیل وارد آمدن ضربه به مغز بعد از تولد انجام می شود.

کودکان مبتلا به میکروسفالی به چه بیماری هایی دچار می شوند ؟

برخی کودکان مبتلا به این بیماری غیر از اندازه سر کوچک و کوتاه قدی با مشکل دیگری روبرو نمی شوند. ولی برخی کودکان در تمام طول عمر با مشکلاتی روبرو می شوند که شامل موارد زیر می باشد:

  • بیماری فلج مغزی که بخش هایی از مغز که کنترل ماهیچه ها را بر عهده دارد ، تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری می تواند مشکلاتی را در حرکت کردن ، طرز نشستن و حفظ تعادل ایجاد کند.
  • سندروم مادرزادی زیکا که در اثر عفونت با ویروس زیکا در طول دوره بارداری اتفاق می افتد. ابتلا به این بیماری باعث بروز مشکلاتی در فرایند رشد می شود.
  • بدشکلی های صورت
  • مشکلات در غذا خوردن از قبیل ناتوانی در بلعیدن
  • ناتوانی در شنوایی و بینایی
  • بیش فعالی
  • تشنج
  • ناتوانی های عقلانی و رشد

اینها مشکلاتی هستند که با نحوه عملکرد مغز در ارتباط بوده و می توانند باعث شوند که شخص در رشد فیزیکی ، یادگیری ، برقراری ارتباط با دیگران ، مراقبت از خود و کنار آمدن با افراد دیگر با مشکلاتی روبرو شود. برخی کودکان مبتلا به میکروسفالی در موعد مورد انتظار ، به رشد استاندارد خود نمی رسند. این استانداردهای رشد ، مهارت ها و فعالیت هایی هستند که کودکان می توانند در سنی خاص آنها را انجام دهند و شامل نشستن ، راه رفتن ، صحبت کردن و داشتن مهارت های اجتماعی و مهارت های فکر کردن است.

کودکان مبتلا به نوع شدید این ناهنجاری در مقایسه با کودکانی که به نوع خفیف این بیماری دچار هستند ، مشکلات کمتری را تجربه می کنند. نوع شدید این ناهنجاری می تواند یک تهدید برای زندگی فرد به شمار آید و تمام کودکان مبتلا به این ناهنجاری باید تحت چک آپ های منظم در طول فرایند رشد خود قرار گیرند.

چگونه به کودک خود در پیشگیری از ابتلا به میکروسفالی کمک کنیم؟

پیشگیری از ابتلا به میکروسفالی در کودک همیشه امکان پذیر نمی باشد ولی اقداماتی وجود دارد که مادر می تواند برای کمک به کودک خود در پایین آوردن سطح خطر ابتلا ، انجام دهد. در این بخش از مقاله به ذکر برخی از این اقدامات پرداخته ایم :

  • از نوشیدن الکل خودداری کنید.
  • از مواد مخدر استفاده نکنید.
  • از بدن خود در برابر مواد شیمیایی خطرناک محافظت کنید.
  • از بدن خود در برابر عفونت مراقبت کنید.

برای مراقبت از بدن در برابر ابتلا به عفونت در طول بارداری و قبل از آن ، اقدامات زیر را انجام دهید:

  • از سفر کردن به نواحی مشکوک به وجود ویروس زیکا خودداری کرده و مراقب باشید در معرض نیش پشه قرار نگیرید. در صورت برقراری رابطه جنسی ، شریک جنسی شما بهتر است از کاندوم استفاده کند. اگر در بخش خدمات پزشکی کار می کنید ، اصول ایمنی مراقبت های بهداشتی را به طور کامل رعایت کنید.
  • حتماً واکسیناسیون های تجویز شده توسط پزشک را در موعد مقرر انجام دهید.
  • دست ها را خصوصاً بعد از استفاده از سرویس بهداشتی ، عطسه کردن ، تعویض پوشک کودک و آماده کردن غذا بشویید.
  • غذاهای خام نخورید. مرغ ، ماهی و گوشت را به طور کامل بپزید.

چگونه میکروسفالی را درمان کنیم؟

هیچ درمانی برای این ناهنجاری وجود ندارد. گزینه های درمان به شدت ناهنجاری در کودک شما وابسته است. کودکان مبتلا به نوع خفیف ناهنجاری اغلب به مشکلات سلامت دیگری مبتلا نیستند ولی چک آپ منظم و کنترل فرایند رشد آنها الزامی است.

کودکان مبتلا به نوع شدید این بیماری به مراقبت و درمان خاص نیاز دارند. کودکان مبتلا به کرانیوسینوستوز برای جدا کردن مغز نفوذ کرده در سر و ایجاد شرایط رشد برای جمجمه بمنظور ایجاد فضا برای رشد مغز ، باید تحت عمل جراحی قرار گیرند. برخی کودکان باید برای درمان تشنج و دیگر بیماری ها ، دارو مصرف کنند. اگر کودک شما به میکروسفالی مبتلا است و رشد او دچار تاخیر شده است ، باید به نورولوژیست کودک مراجعه کنید. نورولوژیست کودک بیماری های مغز ، ستون فقرات و اعصاب در کودکان را درمان می کند. بهره مندی از خدمات مداخله ای می تواند به بهبود رشد کودک کمک کند.

عمر کودکان ماکروسفالی چقدر است؟

هیچ مدت زمان قابل انتظار استانداردی برای طول عمر کودکان مبتلا به این ناهنجاری وجود ندارد زیرا نتایج به فاکتورهای متعددی وابسته است و شدت مشکل می تواند در دامنه ای از ملایم تا شدید قرار داشته باشد. کودکان مبتلا به این ناهنجاری گاهی از نظر صحبت کردن ، نشستن و راه رفتن ، درست مثل کودکان سالم عمل کرده و به سطح استاندارد می رسند ولی در برخی موارد ، بیماری می تواند باعث بروز ناهنجاری هایی شود که برای زندگی فرد ، تهدید آمیز هستند

میکروسفالی در بارداری

در طول بارداری سر کودک شما با رشد مغز رشد می کند. میکروسفالی زمانی رخ می دهد که مغز کودک در در طول حاملگی به طور کامل رشد نکرده یا بعد از تولد ، رشد آن متوقف شود. دقیقاً معلوم نیست که چرا برخی کودکان به این ناهنجاری دچار می شوند. ولی تحقیقات ثابت کرده اند که برخی فاکتورها از قبیل موارد زیر ، باعث بروز این ناهنجاری در کودکان می شود.

  • عوامل ژنتیکی و کروموزومی : تغییر در ژن که جهش نامیده می شود می تواند بر روی رشد مغز اثر بگذارد. ژن ها بخشی از سلول های بدن هستند و دستورالعمل های روند رشد کودک شما را در خود ذخیره می کنند.
  • مشکلات کروموزومی مثل سندروم دان : کروموزوم ها ساختارهایی هستند که ژن ها را در خود نگه می دارند. کودکان دارای مشکلات کروموزومی در یک یا چند کروموزوم خود دچار اختلال می شوند.
  • قرار گرفتن جنین در معرض برخی داروهای خاص ، الکل و مواد شیمیایی در طول دوره رشد در رحم
  • قرار گرفتن در معرض برخی عفونت ها در رحم از قبیل ویروس زیکا ، آبله مرغان و برخی بیماری های دیگر
  • ناهنجاری های متابولیکی که برروی متابولیسم کودک اثر می گذارد. متابولیسم روشی است که کودک شما تحت آن تغییراتی را در غذا برای کسب انرژی مورد نیاز برای استفاده از اکسیژن ، گوارش غذا و رشد ایجاد می کند. سوء تغذیه در دوران رشد جنین در رحم و عدم مصرف مواد مغذی مورد نیاز در طول دوره ، می تواند باعث بروز ناهنجاری هایی از قبیل میکروسفالی شود.

عوارض میکروسفالی

برخی کودکان مبتلا به میکروسفالی علیرغم اندازه سر کوچک تر در مقایسه با کودکان هم سن و هم جنس ، به استانداردهای رشد دست پیدا می کنند. ولی بر حسب علت و شدت بیماری ، عوارض جانبی ناشی از آن می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تاخیر در رشد از قبیل رشد کلامی و حرکتی
  • ناتوانی در حفظ تعادل و برقراری هماهنگی بین حرکات
  • ناهنجاری های صورت
  • بیش فعالی
  • تاخیر در رشد عقلانی
  • تشنج

با دوستان خود به اشتراک بگذارید

آخرین مقالات

هرآنچه باید در مورد پروتز سینه بدانید⭐عوارض انواع و هزینه

هرآنچه باید در مورد پروتز سینه بدانید⭐عوارض انواع و هزینه

  خانم های عزیزی که به خاطر بارداری های متعدد ، کاهش و افزایش وزن ، بالا رفتن سن یا اصلا به طور ژنتیکی سینه های کوچک و دفورمه ای دارند ، یا حتی اگر به سبب درمان بیماری سرطان بخشی یا تمام بافت پستان های خود را از دست داده اند ، مطلب پروتز سینه برایشان حتما بحث...

مقالات پربازدید

درخواست مشاوره

"(*)" indicates required fields

نام و نام خانوادگی(*)
جنسیت(*)

پرسش و پاسخ تکمیلی

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مقالات مرتبط

بوتاکس

بوتاکس

بوتاکس (Botox) ، عمدتاً به دلیل توانایی آن در کاهش دادن شکل ظاهری چین و چروک ها و جوانسازی صورت در میان همگان شهرت یافته است. این روند همچنین برای درمان مشکلاتی از قبیل اسپاسم گردن، عرق کردن زیاد، سردردهای میگرنی، کبد بیش فعال و تنبلی چشم نیز کاربرد دارد. در صورتی که...

لیفت سانترال لب

لیفت سانترال لب

لب ها عضوی در صورت می باشند که زیبایی و شادابی آن ها می تواند باعث زیبایی چهره شود. با بالا رفتن سن لب ها مانند دیگر اجزای صورت تحت تاثیر جاذبه حالت افتادگی پیدا می کنند. روش های مختلفی برای زیبا سازی لب وجود دارد که تزریق فیلر و پروتز لب از جمله این روش ها به شمار می...

باسن برزیلی

باسن برزیلی

شکل و تناسب باسن، فاکتور مهمی در جذابیت و داشتن یک اندام تراشیده می باشد. جراحی باسن برزیلی (BBL Butt Lift) ، می تواند با استفاده از تکنیک هایی از قبیل تزریق چربی ، شکل ظاهری پر تری را در باسن شما خلق کرده و کانتور باسن شما را بهبود بخشد، البته افرادی هستند که با...