بارداری پروسه ای است که افراد کم یا زیاد اطلاعاتی درباره آن دارند در این مقاله تصمیم داریم به صورت کامل هر چه که باید در این خصوص بدانید را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم پس با ما همراه باشید، ظرف ۲۴ ساعت بعد از لقاح، سلول تخم ، تبدیل به فرزند شما می شود و به سرعت به تعداد زیادی سلول تقسیم می گردد. تا هفته هشتم بارداری ، رویان تبدیل به جنین می شود. حدوداً ۴۰ هفته از بارداری ، باقی مانده است. این هفته ها به سه دوره سه ماهه تقسیم می شوند. در ادامه مقاله ، راز جراحی ، به تفکیک ، پروسه بارداری را در ماه های متوالی ، برای شما شرح خواهد داد.
بارداری چه زمان شروع می شود؟
شروع بارداری در واقع ، اولین روز آخرین قائدگی شما است. این ، سن حاملگی نامیده می شود و تقریباً دو هفته قبل از زمانی است که حاملگی اتفاق می افتد. شاید عجیب به نظر برسد. تاریخ اولین روز آخرین قائدگی شما ، یک تاریخ مهم در تعیین زمان زایمان محسوب می شود. پزشک ، سوالاتی را در خصوص این تاریخ از شما می پرسد و از آنها برای محاسبه تاریخی که تا آن زمان ، بارداری شما طول خواهد کشید ، استفاده می کند.
بارداری چگونه اتفاق می افتد؟
هر ماه ، بدن شما وارد یک چرخه تولید مثل می شود که می تواند به یکی از این دو راه ختم شود. شما یا یک دوره قائدگی را سپری می کنید ، یا باردار می شوید. این چرخه یا سیکل ، در طول تمام سال های باروری شما ، از زمان بلوغ در دوره نوجوانی تا سن یائسگی که حدوداً ۵۰ سالگی می باشد ، به طور پیوسته ادامه می یابد.
وقتی یک سیکل به بارداری ختم می شود ، چندین مرحله ، اتفاق خواهد افتاد. نخست ، گروهی از تخم ها ( که ائوسیت نامیده می شوند ) برای خروج از تخمدان جهت تخمک گذاری ( آزاد کردن تخم ) آماده می شوند. این تخم ها در کیست هایی پر از مایع به نام فولیکول ، رشد می کنند. این فولیکول ها را بعنوان مخزن هایی کوچک برای هر تخم نابالغ ، در نظر بگیرید. از میان این گروه از تخم ها ، یکی از آنها بالغ می شود و وارد چرخه می گردد. سپس این فولیکول تمام فولیکول های دیگر در این گروه را از بین می برد. رشد فولیکول های دیگر در این نقطه ، خاتمه می یابد.
اکنون ، فولیکول بالغ باز می شود و تخم از تخمدان ، آزاد می گردد. این مرحله ، تخمک گذاری نام دارد. تخمک گذاری معمولاً در حدود دو هفته قبل از شروع دوره بعدی قائدگی شما اتفاق می افتد. این در میانه سیکل پریود شما قرار دارد.
بعد از تخمک گذاری ، فولیکول باز شده یا پاره شده ، رشد کرده و به ساختاری به نام جسم زرد یا کرپ زرد تبدیل می شود. این جسم زرد ، هورمون های پروژسترون و استروژن را آزاد می کند. پروژسترون به آماده کردن آندومتری ( پوشش داخلی رحم ) کمک می کند. این پوشش ، مکانی است که تخم بارور شده ، برای رشد در آن مستقر می شود. اگر در طول این سیکل ، باردار نشوید ، این پوشش ، پوسته پوسته شده و از بدن خارج می شود.
به طور میانگین ، بارداری در حدود دو هفته بعد از آخرین دوره قائدگی شما اتفاق می افتد. وقتی اسپرم در تخم نفوذ می کند ، تغییراتی در پروتئین پوشش دهنده تخم ، با هدف جلوگیری از ورود اسپرم های دیگر ، اتفاق می افتد.
در لحظه باروری ، شکل گیری ژنتیک کودک شما ، از جمله جنسیت او ، تکمیل می شود. جنسیت کودک شما به این بستگی دارد که چه اسپرمی در لحظه حاملگی ، تخم را بارور کرده باشد. به طور کلی ، زن دارای ترکیب ژنتیکی XX بوده و ترکیب ژنتیکی مرد ، XY است. زن ، برای هر سلول تخم ، یک X می دهد. هر اسپرم ، می تواند X یا Y را به سلول تخم بدهد. اگر تخم بارور شده و اسپرم ، ترکیبی از یک X و یک Y باشد ، نوزاد پسر است. اگر ترکیب شامل دو X باشد ، نوزاد دختر است.
بلافاصله بعد از بارداری چه اتفاقی می افتد؟
ظرف ۲۴ ساعت بعد از بارداری ، تخم به سرعت به تعداد زیادی سلول تقسیم می شود. این توده سلولی در حدود سه روز بعد از بارداری در لوله فالوپ باقی می ماند. سپس تخم بارور شده ، که اکنون بلاستوسیت یا یاخته نام دارد ، در حالیکه به آرامی از لوله فالوپ به سمت رحم حرکت می کند ، به تقسیم شدن خود ادامه می دهد. در آنجا ، وظیفه بعدی ، چسبیدن به اندومتری می باشد. این مرحله ، مرحله کاشت یا لانه گذاری نامیده می شود.
قبل از کاشت ، بلاستوسیت ، پوشش حفاظتی خود را پاره کرده و از آن خارج می شود. وقتی بلاستوسیت با آندومتری تماس پیدا می کند ، این دو برای کمک به اتصال بلاستوسیت ، هورون هایی را مبادله می کنند. برخی زنان در طول یک یا دو روز اول بعد از وقوع لانه گزینی ، شاهد لکه بینی یا خونریزی خفیف خواهند بود. این یک اتفاق طبیعی بوده و چیز نگران کننده ای به شمار نمی آید. در این مرحله ، آندومتری ، ضخیم تر می شود و دهانه رحم ( سوراخ بین رحم و کانال زایمان ) را با یک درپوش از جنس مخاط ، می پوشاند.
در طول یک دوره سه هفته ای ، سلول های بلاستوسیت در نهایت یک توپ کوچک یا رویان را شکل می دهد. در این زمان ، اولین سلول عصبی ، شکل می گیرد.
جنین در حال رشد شما ، در طول چند هفته اول بارداری ، تغییراتی یافته و در هر مرحله ، با یک نام خاص شناخته می شود. به طور کلی ، این تا هفته هشتم رشد ، یک رویان نامیده می شود. بعد از هفته هشتم ، تا زمان تولد ، با نام جنین شناخته خواهد شد.
از چه زمان می توانیم بفهمیم که باردار هستیم؟
از لحظه حاملگی ، هورمون گنادوتروپین کوریونیک انسانی ( hCG ) در خون شما نمایان می شود. این هورمون توسط سلول هایی خلق می شود که جفت ( منبع غذایی برای جنین در حال رشد ) را شکل می دهد. این هورمونی است که در تست بارداری نیز شناسایی می شود. هر چند از همان ابتدا ، وجود دارد ، ولی شکل گرفتن آن در بدن ، فرایندی زمانبر است. اغلب سه تا چهار هفته از اولین روز آخرین قائدگی شما ، زمان لازم است تا hCG برای شناسایی شدن در تست بارداری به اندازه کافی افزایش پیدا کند.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کنیم؟
بیشتر پزشکان ، از شما می خواهند تا قبل از مراجعه به پزشک ، تا زمان مثبت شدن تست بارداری خانگی ، دست نگه دارند. این تست ها در زمانی که hCG کافی در سراسر بدن شما در حال گردش باشد ، نتیجه بسیار دقیق را به دست می دهند. این اتفاق اغلب چند هفته بعد از حاملگی اتفاق می افتد. بهتر است زمانی که تست بارداری خانگی شما مثبت شد ، برای اولین مراجعه به پزشک ، برنامه ریزی کنید.
در زمان مراجعه ، پزشک از شما می پرسد که آیا ویتامین های پیش از زایمان را مصرف می کنید یا خیر. این مکمل ها ، حاوی اسید فولیک می باشد. مصرف روزانه حداقل ۴۰۰mcg اسید فولیک در طول دوره بارداری ، برای اطمینان از رشد صحیح لوله عصبی ( شروع فرایند شکل گیری مغز و ستون فقرات ) ، بسیار حائز اهمیت است. بسیاری پزشکان مصرف ویتامین های پیش از زایمان به همراه اسید فولیک را حتی در زمانی که باردار نیستید ، توصیه می کنند. اگر قبل از بارداری ، ویتامین های پیش از زایمان را مصرف نمی کرده اید ، پزشک از شما می خواهد تا هر چه زودتر ، مصرف آنها را آغاز کنید.
جدول زمانی برای رشد جنین
جنین در سراسر بارداری نرمال ، تغییرات بسیاری پیدا خواهد کرد. این زمان به سه مرحله تقسیم می شود که دوره سه ماهه نامیده می شود. هر سه ماه بارداری ، از مجموعه ای شامل یک دوره سه ماهه ، تشکیل شده است. پزشک ، بر یک مبنای هفتگی در خصوص رشد جنین تان ، با شما صحبت می کند. بنابراین ، اگر شما در ماه سوم بارداری هستید ، در حال سپری کردن حدوداً هفته دوازدهم بارداری می باشید.
در طول هر دوره سه ماهه ، شاهد تغییرات مجزایی در خود و جنین تان خواهید بود.
از قدیم الایام ، بارداری بعنوان یک فرایند نه ماهه در نظر گرفته می شود. البته ، این اتفاق همیشه نمی افتد. یک بارداری کامل ، ۴۰ هفته یا ۲۸۰ روز می باشد. بر حسب اینکه شما در حال سپری کردن کدام ماه بارداری هستید ( برخی کوتاه تر و برخی بلند تر هستند ) یا در هفته چندم حاملگی قرار دارید ، کل دوره بارداری شما ، نه الی ده ماه طول می کشد. این فرایند ، کاملاً نرمال و بدون خطر می باشد.
وقتی به پایان دوره بارداری نزدیک می شوید ، اسامی الگویی متنوعی وجود دارد که در طول این دوره به گوش شما می خورد. این برچسب ها چند هفته آخر بارداری تان را تقسیم بندی می کنند. این لیبل ها برای بررسی مشکلات خاص نوزاد نیز مورد استفاده قرار می گیرد. نوزادانی که زودتر یا قبل از موعد مقرر به دنیا می آیند ، در مقایسه با نوزادانی که چند هفته بعد از تکمیل چارچوب زمانی مقرر شده ، متولد شده اند ، در معرض خطر مشکلات تنفسی ، شنوایی و یادگیری بیشتری قرار دارند.
مراحل رشد ماه به ماه در بارداری
سه ماهه اول
سه ماه اول ، فاصله زمانی از حاملگی تا هفته دوازدهم می باشد. این دوره اغلب سه ماه اول بارداری را شامل می شود. در طول این سه ماه ، تخم بارور شده ، از یک توده سلولی کوچک ، به جنینی تبدیل می شود که در برگیرنده ویژگی های نوزاد شما خواهد بود.
ماه اول ( هفته ۱ الی ۴ )
با رشد تخم بارور شده ، یک کیسه محکم آبکی در اطراف آن شکل می گیرد و به تدریج با مایعات پر می شود. این کیسه آب یا کیسه آمونیوتیک نامیده می شود و نقش یک ضربه گیر را برای رویان در حال رشد ایفا می کند.
در طول این مدت ، جفت نیز رشد می کند. جفت ، یک اندام گرد و صاف است که مواد غذایی را از مادر به جنین انتقال می دهد و ضایعات را از جنین دور می کند. در طول دوره بارداری خود ، به جفت به عنوان یک منبع غذایی برای جنین خود نگاه کنید.
در چند هفته اول ، یک صورت اولیه با حلقه های سیاه بزرگ برای چشم ها ، شکل می گیرد. دهان ، فک پایین و گلو ، تشکیل می شوند. سلول های خون شکل می گیرند و گردش خون آغاز می شود. لوله ریز قلب، تا پایان هفته چهارم ، هر دقیقه ۶۵ بار ضربه می زند.
تا پایان ماه اول ، جنین دارای طولی کوچک تر از یک دانه برنج خواهد بود.
ماه دوم ( هفته های پنجم تا هشتم )
ویژگی های صورت ، به شکل گیری خود ادامه می دهند. هر گوش به شکل یک تا خوردگی کوچک در پوست ، در طرفین سر ، نمایان می شود. برامدگی های ریزی شروع به رشد کرده و در نهایت ، دست و پاها را شکل می دهند. انگشتان دست ، انگشتان پا و چشم ها نیز شکل می گیرند.
لوله عصبی ( مغز ، ستون فقرات و دیگر بافت های عصبی سیستم عصب مرکزی ) نیز اکنون به خوبی شکل گرفته است. لوله گوارش و اندام های حسی نیز شروع به رشد می کنند. استخوان ها نیز جایگزین غضروف می شوند.
سر در این مرحله ، نسبت به بقیه بدن بزرگ تر است. در حدوداً هفته ششم ، ضربان قلب معمولاً قابل تشخیص می باشد.
بعد از هفته هشتم ، پزشک به جای رویان ، از عبارت جنین استفاده می کند.
تا پایان ماه دوم ، جنین دارای طول تقریباً ۲.۵ سانتی متر بوده و وزن آن ۲۰ گرم است.
ماه سوم ( هفته های نهم تا دورازدهم )
بازوها ، دست ها ، انگشتان دست ، پاها و انگشتان پا به طور کامل شکل گرفته اند. در این مرحله ، جنین شروع به انجام کارهایی از قبیل باز و بسته کردن مشت و دهان می کند. ناخن های انگشتان دست و انگشتان پا شروع به رشد کرده و گوش خارجی نیز شکل می گیرد. پایه دندان ها در زیر لثه شروع به شکل گرفتن می کنند. اندام های تولید مثل نیز شکل می گیرند ولی هنوز تشخیص جنسیت در سونوگرافی ، دشوار است.
تا پایان ماه سوم ، جنین به طور کامل شکل گرفته است. تمام اندام ها و اعضا ، شکل گرفته اند و رشد آنها به منظور کاربردی شدن شان ادامه خواهد یافت. سیستم های گردش خون و ادرار نیز شروع به کار کرده و کبد شروع به تولید صفرا می کند.
در پایان ماه سوم ، جنین حدوداً ۱۰ سانتی متر بوده و وزن آن در حدود ۲۸ گرم است.
با توجه به اینکه بخش عمده رشد در این مرحله اتفاق افتاده است ، احتمال سقط جنین به میزان به میزان قابل ملاحظه ای بعد از ماه سوم ، کاهش می یابد.
سه ماهه دوم
این بخش میانی بارداری ، اغلب به عنوان بهترین بخش تجربه بارداری ، محسوب می شود. در این مرحله ، حالت تهوع صبحگاهی از بین می رود و مادر دیگر درد های اوایل بارداری را تجربه نمی کند. در طول این ماه ، ویژگی های صورت شکل می گیرد. مادر ، حرکات و چرخش جنین در رحم را تجربه می کند. در طول این سه ماهه ، جنسیت بسیاری از نوزادان مشخص می شود. این معمولاً در طول اسکن آناتومی ( سونوگرافی برای کنترل کردن رشد فیزیکی ) در هفته بیستم انجام می شود.
ماه چهارم ( هفته های سیزدهم الی شانزدهم )
ضربان قلب جنین اکنون از طریق ابزاری به نام داپلر ، شنیده می شود. انگشتان دست و پا به خوبی قابل تشخیص بوده ، پلک ها ، ابروها ، مژه ها ، ناخن ها و مو شکل می گیرد. دندان ها و استخوان ها متراکم تر می شوند. جنین می تواند انگشت شست خود را بمکد ، اخم کند یا با صورت خود حرکاتی را انجام دهد.
سیستم عصبی ، عملکرد خود را آغاز می کند. اندام های جنسی و تناسلی نیز اکنون به خوبی رشد کرده پزشک می تواند جنسیت را تعیین کند.
تا پایان ماه چهارم ، قد جنین در حدود ۱۵ سانتی متر بوده و وزن او حدوداً ۱۰۰ گرم است.
ماه پنجم
در این مرحله ، شما می توانید حرکت جنین را احساس کنید. ماهیچه های جنین رشد می کند.
مو نیز بر روی سر شروع به رشد کرده و کتف ، کمر و شقیقه ها با موی نرم پوشیده می شوند. این مو از جنین مراقبت کرده و معمولاً در طول هفته اول بعد از تولد جنین ، فرو می ریزد.
ماه ششم ( هفته های بیست و یکم الی بیست و چهارم )
اگر در این مرحله به جنین نگاه کنید ، می بینید که پوست جنین قرمز و چروک است و رگ ها بر روی سطح پوست ، قابل رویت می باشند. اثر انگشتان نیز قابل مشاهده می باشد. در این مرحله ، پلک ها از هم تفکیک شده و چشم ها باز می شوند.
ماه هفتم ( هفته های بیست و پنجم الی بیست و هشتم )
جنین به بلوغ خود ادامه می دهد و مخازن چربی بدن نیز شکل می گیرد. در این مرحله ، شنوایی تکمیل شده است. جنین مرتباً تغییر موقعیت می دهد و به محرک ها از قبیل صدا ، درد و نور ، واکنش نشان می دهد. مایع آمنیوتیک کاهش می یابد.
اگر تولد قبل از بلوغ اتفاق بیافتد ، احتمالاً نوزاد می تواند بعد از هفت ماهگی ، زنده بماند.
در پایان ماه هفتم ، طول جنین ، ۳۵ سانتی متر و وزن آن حدوداً یک کیلوگرم است.
سه ماهه سوم
این بخش نهایی بارداری است. شمارش معکوس برای زایمان آغاز می شود و شما دوست دارید هر چه زودتر به آن نقطه برسید. ولی هر هفته از این مرحله نهایی رشد ، به جنین کمک می کند تا برای تولد آماده تر شود. در سراسر سه ماهه سوم ، جنین به سرعت وزن می گیرد و چربی بدن او که در دوره بعد از تولد به او کمک خواهد کرد ، اضافه می شود.
ماه هشتم ( هفته های بیست و نهم الی سی و دوم )
جنین به بلوغ خود ادامه داده و مخازن چربی بدن رشد می کند. شما ضربات بیشتری را از سوی نوزاد خود تجربه خواهید کرد. در این زمان ، مغز به سرعت رشد می کند و جنین می تواند ببیند و بشوند. بیشتر سیستم های داخلی به خوبی رشد کرده اند ولی ریه ها هنوز به رشد کامل نرسیده اند.
ماه نهم ( هفته های سی و سوم الی سی وششم )
در طول این مرحله ، جنین همچنان به رشد خود ادامه می دهد. ریه ها در مرحله نهایی تکمیل رشد قرار دارند.
جنین می تواند پلک بزند ، چشم ها را ببندد ، سر را بچرخاند ، با دست چیزی را محکم بگیرد و به صدا ونور واکنش نشان بدهد.
ماه دهم ( هفته های سی و هفتم الی چهلم )
در این ماه نهایی ، هر لحظه ممکن است وضع حمل کنید. به دلیل تنگ بودن فضا ، شاهد حرکات کمتر جنین خواهید بود. در این مرحله ، موقعیت جنین تغییر کرده و برای متولد شدن ، آماده است. در حالت ایده آل ، سر جنین در رحم مادر ، رو به پایین است. با توجه به اینکه جنین به سمت پایین در لگن حرکت کرده و آماده متولد شدن است ، درد را تجربه خواهید کرد.
جنین شما آماده وارد شدن به دنیای بیرون است. در این مرحله ، قد او در حدود ۴۵ سانتی متر بوده و وزن او حدوداً ۳ کیلوگرم است.