سرطان روده نوعی سرطان است که در روده بزرگ ( کولون ) آغاز می شود. کولون بخش انتهایی لوله گوارشی است. سرطان روده معمولاً افراد مسن را درگیر می نماید، البته احتمال وقوع آن در هر سنی وجود دارد. این سرطان معمولاً به صورت توده ای کوچک و غیر سرطانی از سلول ها به نام پولیپ آغاز می شود که در داخل کولون، شکل می گیرد. با گذر زمان، برخی از این پولیپ ها، به سرطان های روده تبدیل می شوند. در این مقاله راز جراحی هرآنچه که درباره این بیماری نیاز است بدانید با شما به اشتراک می گذاریم.
گاهی پولیپ ها کوچک هستند و علائم معدودی را تولید می کنند. به همین دلیل، پزشکان، تست های غربالگری منظم را برای کمک به پیشگیری از سرطان روده از طریق شناسایی و برداشتن پولیپ ها، قبل از تبدیل شدن آنها به سرطان، توصیه می کنند.
اگر این بیماری توسعه پیدا کند، درمان های متعددی برای کمک به کنترل آن وجود دارد که شامل جراحی، پرتو درمانی و درمان دارویی می باشد. درمان های دارویی، خود شامل شیمی درمانی، درمان هدف و ایمونوتراپی می باشند.
این نوع سرطان گاهی اوقات سرطان کولورکتال نیز نامیده می شود. این اصطلاح از ترکیب دو عبارت سرطان کولون و سرطان رکتال شکل گرفته است که در رکتوم آغاز می شود.
علائم سرطان روده
علائم و نشانگان این نوع سرطان شامل موارد زیر می باشد:
- تغییر مستمر در عادات مدفوع کردن، شامل اسهال یا یبوست یا تغییر در پیوستگی مدفوع
- خونریزی رکتال یا مشاهده خون در مدفوع
- درد مستمر در ناحیه شکم از قبیل گرفتگی، احساس وجود گاز در شکم یا احساس درد
- احساس عدم تخلیه کامل مدفوع
- احساس ضعف و خستگی
- کاهش وزن بی دلیل
بسیاری از افرادی که سرطان روده را تجربه می کنند، در مراحل اولیه بیماری، هیچگونه علائمی را تجربه نمی کنند. وقتی علائم نمایان می شود، دامنه آنها بسیار متغیر است و این دامنه متغیر به اندازه سرطان و موقعیت آن در روده بزرگ وابسته است.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر متوجه علائم پیوسته ای شدید که برایتان نگران کننده بود، با پزشک خود قرار ملاقاتی را تنظیم کنید.
با پزشک خود در خصوص زمان شروع غربالگری سرطان روده صحبت کنید. دستورالعمل ها معمولاٌ شامل شروع غربالگری سرطان ، در یک دوره زمانی ۵۰ روزه می باشد. همچنین، پزشک به شما تصیه می کند تا در صورت وجود دیگر فاکتورهای خطر، از قبیل سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری، غربالگری را زودتر با دفعات تکرار بیشتر، آغاز کنید.
علل سرطان روده
پزشکان در خصوص علل دقیق بیشتر سرطان های روده، به نتیجه قطعی دست پیدا نکرده اند.
به طور کلی، این نوع سرطان زمانی آغاز می شود که سلول های سالم در اثر جهش هایی در DNA، دستخوش تغییراتی شوند. DNA یک سلول، حاوی مجموعه ای از دستورالعمل ها می باشد که به سلول می گوید باید چه کارهایی را انجام دهد.
رشد و تکثیر سلول های سالم، به یک شیوه منظم برای حفظ عملکرد نرمال بدن، انجام می شود. ولی وقتی DNA یک سلول آسیب ببیند و سرطانی شود، سلول ها حتی در زمانی که سلول های جدید مورد نیاز نباشند، شروع به تکثیر می کنند. وقتی سلول های تکثیر شده، در یک جا تجمع پیدا می کنند، تبدیل به تومور می شوند.
با گذر زمان، سلول های سرطانی می توانند تا اندازه ای رشد کنند که بافت نرمال مجاور خود را مورد تهاجم قرار داده و آن را تخریب کنند. همچنین سلول های سرطانی قادرند به بخش های دیگر بدن نیز مهاجرت کرده و در آنجا رسوب کنند. چنین شرایطی متاستاز نامیده می شود.
فاکتورهای خطر درباره سرطان روده
فاکتورهایی که ممکن است باعث افزایش خطر ابتلا به این نوع سرطان شوند، شامل موارد زیر می باشد:
- سن بالا
سرطان روده می تواند در هر سنی تشخیص داده شود ولی بخش عمده ای از افراد، در سنین بالاتر از ۵۰ سالگی به این بیماری دچار می شوند. نرخ این سرطان در افراد جوان تر از ۵۰ سال نیز افزایش پیدا کرده است، ولی پزشکان در خصوص علت آن به نتیجه قطعی دست پیدا نکرده اند.
- سابقه ابتلا به پولیپ ها یا سرطان کولورکتال
اگر فرد قبلاً سرطان کولون داشته یا به پولیپ های روده غیر سرطانی مبتلا شده است، در معرض خطر بیشتر ابتلا به سرطان روده در آینده قرار خواهد داشت.
- مشکلات روده التهابی
بیماری های التهابی مزمن روده از قبیل کولیت اولسراتیو و بیماری کرون، می تواند خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش دهد.
- سندروم های وراثتی که خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش می دهد.
برخی جهش های ژنی که از یک نسل در یک خانواده به نسل دیگر انتقال یافته است، می تواند خطر ابتلا به سرطان روده را به میزان قابل ملاحظه ای افزایش دهد. تنها درصد کمی از سرطان های روده، به ژن های وراثتی ارتباط دارند.
- سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان روده
اگر یکی از اعضای خانواده شما که با او نسبت خونی دارید به بیماری سرطان روده مبتلا شده بوده باشد، احتمال ابتلا شما به این بیماری نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
اگر بیشتر از یک عضو از اعضای خانواده این نوع سرطان یا سرطان رکتال داشته باشند، خطر ابتلا در شما بیشتر خواهد شد.
- دنبال کردن رژیم غذایی پر چرب و کم فیبر
سرطان روده و سرطان رکتال با رژیم غذایی رایج در غرب که یک رژیم غذایی کم فیبر و پر چربی و پر کالری می باشد، در ارتباط است. تحقیقات در این زمینه، نتایج مختلفی را به دست داده است. برخی مطالعات نیز خطر افزایش یافته سرطان در افرادی که رژیم غذایی آنها حاوی گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده فراوان است را نشان می دهد.
- یک سبک زندگی کم تحرک
افرادی که فعالیت آنها زیاد نیست، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان روده قرار دارند. انجام فعالیت های فیزیکی مکرر و منظم می تواند در کاهش خطر ابتلا به این نوع سرطان، نقش داشته باشد.
- دیابت
افراد مبتلا به دیابت یا مقاوم در برابر انسولین، در معرض خطر بیشتر ابتلا به سرطان روده قرار دارند.
- چاقی
افرادی که چاق هستند، خطر ابتلا به سرطان روده در آنها بیشتر است.
- سیگار کشیدن
افرادی که سیگار می کشند نیز در مقایسه با افراد غیر سیگاری، در معرض خطر ابتلای بیشتر قرار دارند.
- الکل
استفاده زیاد از الکل نیز می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
پرتو درمانی جهت درمان سرطان روده
پرتو درمانی که در ناحیه شکم برای درمان بیماری های قبلی هدایت شده است باعث افزایش احتمال ابتلا به این نوع سرطان می شود.
پیشگیری از ابتلا به سرطان روده
- غربالگری سرطان روده
پزشکان توصیه می کنند که افراد دارای فاکتورهای خطر ابتلا به سرطان روده، در دهه پنجم زندگی خود، غربالگری سرطان روده را انجام دهند. ولی افراد دارای سابقه ابتلا خانوادگی که احتمال ابتلا در آنها بیشتر است، باید غربالگری را زودتر آغاز کنند.
چندین گزینه غربالگری موجود می باشد. هر یک از این گزینه ها دارای مزایا و معایب منحصر به فرد خود می باشند. در خصوص گزینه مناسب با شرایط شما، با پزشک خود صحبت کنید تا مناسب ترین تست برای شما، برگزیده شود.
- تغییرات در سبک زندگی با هدف کاهش خطر ابتلا به سرطان روده
شما می توانید اقداماتی را برای کاهش خطر ابتلا به سرطان روده از طریق تغییر در سبک زندگی روزمره تان ایجاد کنید. برخی از این اقدامات شامل موارد زیر می باشد:
انواع میوه ها و سبزیجات و حبوبات را بخورید. میوه ها، سبزیجات و حبوبات، حاوی انواع ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان ها می باشند که می توانند در پیشگیری از سرطان، ایفای نقش کنند. انواع میوه ها و سبزیجات را انتخاب کنید تا بتوانید انواع ویتامین ها و مواد مغذی را برای بدن خود فراهم نمایید.
اگر نمی توانید مصرف الکل را به طور کامل متوقف کنید، مصرف آن را کاهش دهید. اگر نوشیدن الکل، گزینه انتخابی شما است، مقدار مصرف آن را به یک بار در روز برای بانوان و دو بار در روز برای آقایان محدود کنید.
سیگار نکشید. با پزشک خود در خصوص روش های کارساز برای ترک استعمال سیگار، صحبت کنید.
در بیشتر روزهای هفته، ورزش کنید. سعی کنید در بیشتر روزهای هفته، حداقل سی دقیقه ورزش کنید. اگر فرد کم تحرکی هستید، آرام آرام ورزش کردن را شروع کرده و آن را به سی دقیقه در روز برسانید. همچنین قبل از شروع برنامه ورزشی، با پزشک خود گفتگو کنید.
وزن خود را در سطح سالم نگه دارید. اگر وزن شما در سطح سالم است ، سعی کنید با ترکیب کردن یک رژیم غذایی سالم با فعالیت های ورزشی روزانه، این وزن را در همین سطح سالم، حفظ کنید. اگر لازم است وزن خود را پایین بیاورید، از پزشک خود بخواهید تا روش های سالم برای تحقق این هدف را در اختیار شما قرار دهد. سعی کنید با افزایش دادن سطح ورزش و کم کردن تعداد واحد کالری های مصرفی، وزن تان را پایین بیاورید.
پیشگیری از سرطان روده برای افراد در معرض خطر بالا
برخی داروها به عنوان داروهای کاهش دهنده خطر پولیپ های پیش سرطان یا سرطان روده، شناسایی شده اند. برای مثال شواهدی در خصوص ارتباط بین خطر کاهش یافته پولیپ ها و سرطان روده با استفاده منظم از آسپرین و داروهای شبیه به آسپرین به دست آمده است. ولی هنوز معلوم نیست که دوز و طول مدت مصرف برای کاهش خطر ابتلا به سرطان، چقدر باید باشد. مصرف روزانه آسپرین، خطراتی از قبیل خونریزی معده و روده را به همراه دارد.
این گزینه ها به طور کلی برای افراد در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان روده، مصداق دارند. شواهد کافی برای توصیه این داروها به افرادی که احتمال ابتلا به سرطان روده در آنها، در سطح متوسط است، در دست نمی باشد.
تشخیص سرطان روده
غربالگری برای سرطان روده
پزشکان، تست های غربالگری خاص را برای افراد سالمی که هیچگونه علائم و نشانگانی در آنها وجود ندارد، با هدف بررسی علائم سرطان یا پولیپ های روده غیر سرطانی، توصیه می کنند.
یافتن این سرطان در اولین مراحل خود، بیشترین شانس درمان را فراهم می آورد. ثابت شده است که غربالگری خطر مرگ ناشی از ابتلا به سرطان را کاهش داده است.
پزشکان معمولاً توصیه می کنند افرادی که احتمال خطر ابتلا در آنها در سطح متوسط قرار دارد، باید در حدود ۵۰ سالگی برای انجام غربالگری، اقدام نمایند. ولی افرادی که احتمال خطر ابتلا در آنها زیاد است، باید زودتر به انجام غربالگری اقدام کنند.
اگر علائم و نشانگان نشان دهند که شما به ابتلا به سرطان مشکوک هستید، پزشک یک یا چند مورد از تست ها و پروسیجرهای زیر را به شما توصیه می کند:
استفاده از یک اسکوپ برای آزمایش داخل روده ( کولونوسکوپی ). درکولونوسکوپی از یک لوله انعطاف پذیر بلند متصل به یک دوربین ویدیویی برای مشاهده کل روده و رکتوم شما استفاده می شود. اگر ناحیه های مشکوک، شناسایی شوند، پزشک ابزار جراحی را از طریق لوله ای عبور داده و نمونه هایی از بافت ( بیوپسی ) را جهت تجزیه و تحلیل و برداشتن پولیپ، برمی دارد.
تست خون. هیچ تست خونی نمی تواند به شما بگوید که به سرطان روده مبتلا هستید یا خیر. ولی پزشک تست خون را با هدف دست یابی به سر نخ هایی در خصوص سلامت عمومی شما از قبیل تست های عملکرد کلیه و کبد، انجام می دهد.
همچنین پزشک، خون شما را بمنظور کنترل مواد شیمیایی تولید شده توسط سرطان (آنتی ژن کارسینوامبریونیک یا CEA) مورد آزمایش قرار می دهد. با ردیابی در طول زمان، سطح CEA در خون به پزشک کمک می کند تا پیش آگهی در خصوص واکنش سرطان به درمان را به دست آورد.
تعیین دامنه سرطان
اگر سرطان روده در شما تشخیص داده شده باشد، پزشک انجام تست هایی را برای تعیین دامنه ( مرحله ) سرطان توصیه می کند. مرحله بندی به تعیین مناسب ترین درمان برای شما، کمک می کند.
تست های مرحله بندی شامل پروسیجرهای تصویر برداری از قبیل اسکن های سی تی قفسه سینه و لگن می باشد. در بیشتر موارد، مرحله سرطان شما تا بعد از جراحی سرطان ، به طور کامل شناسایی نمی شود.
درمان سرطان روده
اینکه چه درمانی بیشترین کمک را به شما می کند، به شرایط ویژه بیمار از قبیل موقعیت سرطان، مرحله آن و بیماری های دیگر شما ارتباط داشته باشد. درمان سرطان روده معمولاً شامل جراحی برای برداشتن سرطان می باشد. درمان های دیگر، از قبیل پرتودرمانی و شیمی درمانی نیز توصیه می شوند.
جراحی در مرحله اولیه سرطان روده
اگر سرطان روده بسیار کوچک باشد، پزشک یک دستاورد حداقل تهاجمی را برای جراحی، توصیه می کند که شامل موارد زیر می باشد:
برداشتن پولیپ در طول کولونوسکوپی ( پلی پکتومی )
اگر سرطان شما کوچک و متمرکز بوده و به طور کامل در یک پولیپ در بر گرفته شده باشد و در مرحله اولیه خود قرار داشته باشد، پزشک می تواند آن را در طول کولونوسکوپی، به طور کامل بردارد.
تشریح مخاطی اندوسکوپی
پولیپ های بزرگ تر در طول کولونوسکوپی با استفاده از ابزار ویژه به منظور برداشتن پولیپ و بخش کوچکی از پوشش داخلی روده در پروسیجری به نام تشریح مخاطی اندوسکوپی، برداشته می شوند.
جراحی حداقل تهاجمی ( جراحی لاپاروسکوپی )
پولیپ هایی که در طول کولونوسکوپی قابل برداشت نیستند، با استفاده از جراحی لاپاروسکوپی برداشته می شوند. در این فرایند، جراح، عمل جراحی را از طریق چندین برش کوچک در دیواره شکم انجام می دهد. وی ابزار متصل به دوربین را مورد استفاده قرار می دهد. این ابزار، روده شما را در یک مانیتور ویدیویی نشان می دهد. جراح در صورت متمرکز بوده سرطان، از غدد لنفاوی، نمونه برداری می کند.
علائم سرطان روده در زنان چیست؟
گفته می شود سرطان یک بیماری خاموش است و گاه تا زمانی که بیماری به مرحله پیشرفته خود نرسد ، علائم آن آشکار نمی شود. ولی با همه این اوصاف ، علائمی وجود دارد که می تواند به ما در تشخیص به موقع بیماری احتمالی ، کمک کند. این علائم در بانوان ، شامل موارد زیر می باشد:
- مشکلات گوارشی
- یبوست
- اسهال
- نفخ
- تخلیه ناقص مدفوع
- گرفتگی عضلات شکم
- خستگی و احساس ضعف
- خونریزی از ناحیه مقعد
- کاهش وزن شدید
آیا سرطان روده درمان دارد؟
در صورت مواجه شدن با علائمی در ناحیه روده خود که برای مدت زمان زیادی تداوم داشته و رفع نشود ، به پزشک مراجعه کنید. غربالگری سرطان روده ، در حدوداً ۵۰ سالگی آغاز می شود. در صورت داشتن سابقه ابتلا به سرطان روده در شجره خانوادگی خود ، حتماً معاینات دوره ای را انجام دهید. در برخی موارد ، پزشک به شما توصیه می کند که غربالگری را با توجه به وجود فاکتورهای دخیل جانبی ، زودتر و در سنین پایین تر آغاز کنید.
آیا سرطان روده کشنده است؟
سرطان ، بیماری است که در صورت اقدام به موقع برای درمان ، می تواند قابل پیشگیری بوده و خطری را برای ادامه حیات فرد ، به دنبال نداشته باشد. گاهی میزان پیشرفت این بیماری به نقطه ای می رسد که درمان های خارجی و سیستم ایمنی بدن ، نمی تواند در برابر آثار مخرب آن کارساز بوده و متاسفانه ، زندگی فرد در معرض تهدید قرار می گیرد. نکته ای که باید در اینجا مورد توجه قرار دهیم این است اصطلاحاً گفته می شود باید به صدای بدن خود گوش دهیم. برخی اختلالات ، علائم هشدار دهنده و زنگ خطر هایی هستند که از سوی بدن به ما اعلام می شوند. توجه به این علائم هشدار دهنده می تواند ما را در قرار گرفتن در یک مسیر درمان به موقع و دادن فرصت لذت بردن از زندگی مان ، بهره مند سازد.