همه اعضای بدن ما مستحق احترام گذاشتن هستند و ما باید به آن ها عشق نثار کنیم. نثار کردن عشق به اعضای مختلف بدن از طریق مراقبت از آن ها میسر می شود. یکی از این اعضایی که نقش مهمی در زیبایی دارد، پوست می باشد. مراقبت از پوست ، روشی برای دوست داشتن خودمان است. گاهی متوجه می شویم که پوست زیبایمان دچار تغییراتی شده و مثلاً لکه هایی قرمز و ملتهب و پوسته پوسته شده ، بر روی آن پدیدار شده است. چه بلایی به سر پوست زیبایمان آمده؟ جواب ، احتمالاً ابتلا به عفونت قارچ پوستی است که به دلیل کوتاهی در مراقبت از پوست تان، اتفاق افتاده است. راز جراحی ، حامی حفظ سلامت و زیبایی شما ، این بار هم در کنار شماست تا با ارائه مقاله جامع خود در خصوص عفونت قارچ پوستی ، در حفظ سرمایه ارزشمد زیبایی و سلامت شما ، خود را سهیم کند.
قارچ پوستی چیست؟
قارچ پوستی لکه های فلس مانند ، قرمز و حساسی هستند که می توانند برای شما آزار دهنده بوده و اختلالاتی را در زندگی روزمره برای شما ایجاد کنند. ولی بیشتر این عفونت ها بی خطر هستند و به راحتی با استفاده از کرم های مخصوص قابل درمان می باشند. اگر به این عفونت مبتلا شده اید ، برای جستجوی درمان ، به پزشک مراجعه کنید.
علت قارچ پوستی
وقتی پوست شما با قارچ های مضر تماس پیدا می کند، عفونت اتفاق می افتد. برای مثال اگر از شخصی که دچار این عفونت در ناحیه پا است، کفش قرض یگیرید و به پا کنید ، پوست شما نیز دچار عفونت خواهد شد. این عفونت در صورت تماس مستقیم با فرد یا حیوان مبتلا ، انتقال پیدا می کند.
علائم عفونت قارچ پوستی
علائم این عفونت به نوع قارچی که باعث بروز عفونت شده است ارتباط دارد. در پی ابتلا ، متوجه تغییراتی در پوست ، مو و ناخن می شوید که گاهی با درد همراه است. قارچ می تواند تنها یک ناحیه یا نواحی از بدن را مورد حمله قرار دهد.
این عفونت باعث بروز جوش ها به شکل های مختلف می شوند. پوست قرمز و پوسته پوسته شده و دچار خارش می شود. پوسته های ریزش شبیه به پوست خشک ، شکل گرفته و گاهی پر از چرک می شوند. قارچ های پوستی گاهی با بیماری های پوستی از قبیل پسوریازیس و اگزما اشتباه گرفته می شوند. البته قارچ های پوستی اغلب دارای حاشیه ملتهب تری می باشند.
عفونت های قارچی در ناخن ، به مرور زمان در فرایند راه رفتن و ایستادن ، اختلالاتی را به وجود می آورند.
عفونت قارچی پوست سر نیز باعث شکننده شدن موها شده و نواحی طاس را بر روی پوست بر جای می گذارد که البته ، به مرور زمان ، روند رشد مو در ان ناحیه به شکل طبیعی خود باز می گردد.
انواع قارچ پوستی
عفونت های قارچی دارای انواع مختلفی می باشند که می توانند پوست و ناخن را تحت تاثیر قرار دهند. برخی از انواع این بیماری شامل موارد زیر می باشد:
- عفونت قارچی پا در بزرگسالان
این یک عفونت رایج است که حدوداً ۷ نفر از هر ۱۰ نفز فرد بزرگسال در پای خود در دوره ای از زندگی به آن دچار می شوند. این بیماری در اثر قارچی به وجود می آید که در پوست بین انگشتان پا یا در کف پا رشد می کند. علت سهولت رشد این قارچ در این نقطه از بدن ، مرطوب بودن آن در زمانی است که پا عرق می کند.
در زمان ابتلا به عفونت قارچی در پا ، انگشتان پا دچار خارش می شود ، پوسته پوسته و قرمز شده و ترک ها یا فیستول هایی در آن شکل می گیرد. کف پا نیز دچار خارش می شود در برخی موارد ناحیه آسیب دیده ، دچار تاول نیز می شود.
- عفونت قارچی ناخن
این عفونت می تواند هر بخشی از ناخن را تحت تاثیر قرار دهد. ناخن های انگشتان پا در مقایسه با ناخن های دست ، در معرض آسیب دیدگی بیشتری قرار دارند. در زمان بروز عفونت ، ناخن ها بی رنگ ، خشن و شکننده می شوند. همچنین ناخن ضخیم تر می شود.
- کچلی
کچلی یک عفونت قارچی پوست محسوب می شود. این نوع عفونت ، بسیار رایج بوده و بخش های مختلف بدن را مورد حمله قرار می دهد.
رایج ترین بخش هایی که مورد حمله قرار می گیرند شامل بازوها ، پاها و بالا تنه می باشد. در این عفونت قارچی ، جوش های حلقه مانند و فلس شکل قرمز بوجود می آید. اگر با فرد مبتلا در ارتباط باشید یا وسایل شخصی او را که با عفونت در تماس بوده است لمس کنید ، به این بیماری مبتلا خواهید شد.
کچلی در نواحی دیگر بدن از قبیل کشاله ران و پوست سر نیز مشاهده می شود.
- عفونت های قارچی کاندیدا
کاندیدا یک مخمر است که نوعی قارچ به شمار می آید. این قارچ بدون اینکه آسیبی به بدن وارد کند ، در داخل سیستم گوارش و واژن زندگی می کند. ولی در صورت مستعد بودن شرایط ، کاندیدا تکثیر می شود و علائم خود را نمایان می سازد. این عفونت اغلب در اطراف اندام تناسلی ، در دهان یا در نواحی که پوست تا خورده است ، اتفاق می افتد.
درمان قارچ پوستی
درمان قارچ پوستی با یکی از دو فاکتور زیر قابل درمان است:
- داروهای ضد قارچ
- در نظر گرفتن معیارهای پیشگیری از رطوبت
این عفونت اغلب بوسیله داروهای ضد قارچ درمان می شوند. با استفاده از این داروها که مستقیماً بر روی ناحیه آسیب دیده استعمال می شود ، می توان برای درمان اقدام نمود. داروهای موضعی شامل کرم ها ، ژل ها ، لوسیون ها ، محلول ها و شامپوها می باشند. برخی انواع داروهای ضد قارچ ، به شکل خوراکی بوده و از راه دهان ، اثر بخشی خود را بر جای می گذارند.
علاوه بر داروها ، افراد می توانند از معیارهایی برای خشک نگه داشتن ناحیه از قبیل استفاده از پودر یا پوشیدن کفش هایی که در ناحیه انگشتان پا ، باز است ، بهره مند شوند.
کورتیکواستروئیدها نیز می توانند به تسکین التهاب و خارش ناشی از برخی انواع عفونت کمک کنند ولی استفاده از آنها باید تنها در صورت تجویز پزشک ، انجام پذیرد.
درمان خانگی قارچ پوستی
وقتی سخن از عفونت های قارچی پوستی به میان می آید ، همیشه به دنبال راه حل ها و درمان ها می گردیم. به همین دلیل ، راز جراحی قصد دارد در این بخش از مقاله راه حل های خانگی و طبیعی را برای کمک به کاهش علائم این عفونت در اختیار شما قرار دهد.
- سرکه سیب
سرکه سیب دارای خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی است بنابراین یک راه حل ایده آل برای مبارزه با رشد قارچ ، صرفنظر از بیرونی یا داخلی بودن آن می باشد. شما می توانید سرکه سیب را به روش های مختلف مورد استفاده قرار دهید. برخی افراد میل کردن مقداری از این محصول را بر یک مبنای روزانه ترجیح می دهند. برخی آن را با آب رقیق کرده و بر روی ناحیه مبتلا به این عفونت استعمال می کنند. در صورتی که علائم در طول یک دوره یک هفته ای بهبود پیدا نکرد ، با پزشک صحبت کنید.
- ماست خالص
ماست خالص یک منبع غنی محیط کشت باکتری های زنده است. این باکتری به تنظیم محیط سیستم گوارشی شما کمک می کند و از تکثیر تعداد معدود مخمر کاندیدا که در آنجا زندگی می کند ، پیشگیری می نماید. این کار از طریق آزاد شدن پر اکسید هیدروژن انجام می شود. این ترکیب می تواند مخمرهای کاندیدا را از بین ببرد. در واقع بر اساس یک مطالعه معلوم شده است که ماست خالص یعنی ماستی که فاقد هر گونه طعم دهنده یا شیرین کننده است ، می تواند موثر تر از هر کرم ضد قارچی که در بازار رایج است ، عمل کند.
- روغن درخت چای
روغن درخت چای به طور طبیعی دارای خاصیت ضد قارچی بوده و در صنعت زیبایی مورد استفاده قرار می گیرد. زمانی که روغن درخت چای را مصرف می کنید ، آن را با چند قطره روغن حامل مثل روغن نارگیل ترکیب کرده و مستقیماً بر روی ناحیه دچار عفونت شده قرار دهید.
- زردچوبه
مشکلی نیست که زردچوبه نتواند حل کند. این ریشه رنگی که در غذاهای هندی جایگاه مهمی دارد به دلیل ویژگی های ضد میکروبی و ضد التهابی خود ، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
اگر می خواهید از زردچوبه برای درمان قارچ پوستی استفاده کنید ، آن را با اندکی روغن حامل مثل روغن نارگیل ترکیب کرده و بر روی پوست قرار دهید.
- سیر
این داروی طبیعی بد بو چه کارها که نمی تواند کند. این گیاه ، دارای ویژگی های ضد قارچی است و می توان از آن برای درمان قارچ پوستی استفاده کرد. سعی کنید سیر را در رژیم غذایی تان بگنجانید. اگر می خواهید آن را به صورت موضعی استفاده کنید ، ورقه هایی از آن را برش داده و بر روی پوست قرار دهید.
- روغن نارگیل
روغن نارگیل منبع غنی اسیدهای چرب سالم و ویتامین ای است و در صنعت زیبایی به دلیل خواص فوق العاده در غذارسانی و نرم کردن پوست خشک و حساس ، کاربرد وسیعی دارد.
روغن نارگیل به طور طبیعی ، دارای خاصیت ضد قارچی می باشد. شما می توانید این روغن را به طور موضعی بر روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید.
- آلئوورا
این محصول در کرم های پوستی استفاده می شود چون یک منبع غنی آنتی اکسیدان بوده و دارای ویژگی های ضد باکتریایی است. این محصول باعث تقویت تولید کلاژن شده و به عنوان ماده ضد پیری پوست شهرت دارد.
آلئوورا می توانید بر روی ناحیه ای که دچار عفونت قارچی شده است مورد استفاده قرار دهید.
تاثیر قارچ پوستی بر جنین
عفونت قارچ پوستی بر روی جنین تاثیری بر جای نمی گذارد. در برخی موارد ، نوزاد در لحظه متولد شدن با عفونت تماس پیدا می کند و به برفک دهان مبتلا می شود. این مشکل جدی نبوده و به راحتی قابل درمان می باشد.
آیا قارچ پوستی خطرناک است؟
این عفونت ، خطر جدی برای سلامت محسوب نمی شود و نمی تواند سلامت فرد مبتلا را تهدید کند. البته علائم آن آزاردهنده و ناخوشایند هستند و به راحتی با استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک ، قابل درمان می باشند.
چگونه از قارچ پوستی جلوگیری کنیم؟
سعی کنید نکات زیر را برای کمک به پیشگیری از عفونت قارچ پوستی ، دنبال کنید:
- حتماً بهداشت را با کیفیت خوب رعایت کنید.
- از لوازم شخصی دیگران استفاده نکنید.
- هر روز لباس های تمیز بر تن کنید. حتماً از تمیز بودن جوراب و لباس زیر خود اطمینان حاصل کنید.
- کفش هایی بپوشید که هوا در آن به خوبی جریان داشته باشد. از پوشیدن کفش های بسیار تنگ خودداری کنید.
- بعد از استحمام ، حتماً با حوله تمیز ، بدن خود را خشک کنید.
- به جای پابرهنه بودن ، دمپایی لا انگشتی یا صندل بپوشید.
- از حیواناتی که علائم این عفونت در آنها وجود دارد ، دوری کنید.
شکل ظاهری قارچ پوستی
یک عفونت قارچ پوستی سبیه به یک لکه قرمز روشن است که می تواند وسعت پیدا کرده و به ناحیه بزرگتری تبدیل شود. این عفونت از نظر شکل ظاهری دارای ویژگی های زیر می باشد:
- رنگ آن در حاشیه ، پر رنگ تر است.
- فلس ها در حاشیه ، بیشتر هستند.
- در لبه جوش ، آسیب ها کوچک تر ولی مشخص ترند.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به قارچ پوستی قرار دارند؟
همه افراد ممکن است به قارچ پوستی مبتلا شوند. عفونت های سطحی پوست و ناخن ها ، رایج ترین فرم عفونت می باشند. افرادی که موارد زیر برای آنها صادق است ، در معرض خطر ابتلای بیشتر قرار دارند:
- داشتن سیستم ایمنی ضعیف
- مصرف دراز مدت آنتی بیوتیک
- اضافه وزن داشتن
- استفاده از یک محصول مراقبت از پوست جدید
- عرق کردن شدید
- باردار بودن