کاشت مو امروزه از جمله پروسه های زیبایی است که سرو صدای زیادی به پا کرده و متقاضیان بسیاری را به سمت خود کشیده است. شاید برایتان سوال پیش بیاید که چرا کاشتن طبیعی مو تا این حد پرطرفدار شده است ؟ به مرور زمان که افراد به دلایل مختلف ریزش مو را تجربه می کنند ، امکان دارد در برخی از آن ها قدری شدید شده و به طاسی مبتلا شوند. این افراد چون که از تاثیر داشتن موهایی پر پشت و زیبا بر روی چهره خبر دارند ، در جهت عمل کاشتن مو اقدام می کنند. شایان ذکر است که مو تنها بر روی سر کاشته نمی شود ، بلکه این قابلیت را دارد که در ابرو و برای آقایان در نواحی رویش ریش و سبیل هم پیوند زده شوند. حالا در این بخش از سری مقالات راز جراحی ، می خواهیم به دوره رشد مو بعد از کاشت بپردازیم که خیلی از متقاضیان مایل هستند راجع به آن بدانند. در این مقاله برای شما توضیح می دهیم که بعد از پیوند فولیکول های مو به موضع مورد نظر ، رویش مجدد موها چه زمانی شروع شده ، چه مراحلی دارد و کی به پایان می رسد.
بعضی از افراد بر اساس اینکه در مورد نحوه رویش مو بعد از کاشت اطلاعاتی ندارند ، پس از پایان یافتن پروسه منتظر دیدن موهای جدیدشان هستند و وقتی می بییند همچنان تغییر چندانی حاصل نشده ، از نتیجه شاکی می شوند. در صورتی که باید بدانید گرفتن نتیجه از هر فرایند ، به زمان نیاز دارد و قبل از اقدام باید حتما خود را برای این مسئله آماده کنید.
مراحل رشد مو پس از کاشت
در وهله نخست پیش از آن که به دوره رشد مو بعد از کاشت بپردازیم ، توضیحاتی که ارائه می دهیم در خصوص روند طبیعی چرخه رشد مو می باشد که یک دوره سه مرحله ای است :
مرحله آناژن : دوره فعال رشد مو را ، فاز آناژن می نامند. این مرحله زمانی است که سلول ها در پیاز فولیکول مو به سرعت تقسیم شده و در نتیجه آن یک تار مو به طور میانگین هر ۴ هفته یک سانتی متر رشد می کند.
مرحله کاتاژن : بعد از گذر از مرحله فعال دوره رشد ، مو ها مجدداً وارد فاز کاتاژن می شوند. به اصطلاح مو از دوره فعال به دوره غیر فعال منتقل می شود چرا که در فاز کاتاژن ، رشد موها متوقف می شود.
مرحله تلوژن : به دنبال فاز کاتاژن ، مرحله تلوژن ، یعنی ریزش مو وقوع می یابد. ریزش شدید مو و نازک شدن آن زمانی اتفاق می افتد که چرخه رشد مختل شده باشد ؛ بدین معنا که موها مدت زمان کمتری را در مرحله آناژن بگذارنند.
آیا بعد از کاشت مو ، چرخه رویش مو تغییر می کند ؟
بعد از کاشت ، فولیکول های مو دقیقا همین روند رشد را در پیش می گیرند. به این معنا که موها به همان میزان و سطح قبلی خود رویش خواهند داشت. شمار زیادی از بیماران ، چند هفته پس از انجام پروسه متوجه ریزش برخی از موهای کاشته شده می شوند. البته این امر بخشی از ریکاوری و دوره رشد مو بعد از کاشت است. ریزش بعد از پیوند به این سبب رخ می دهد که فولیکول برای مدتی نتوانسته توسط خون به خوبی تغذیه شود. این را هم بدانید که فولیکول و گرافت از پوست سر خارج نمی شود بلکه تنها تار مو از آن جدا می گردد. برای عموم متقاضیان رشد مجدد تقریبا از ۳ الی ۴ ماه بعد از ریزش آغاز می گردد.
مراحل دوره رشد مو بعد از کاشت و زمانبندی آن :
رویش مو بعد از کاشت و نتیجه ای که از آن بدست می آید ، به دو فاکتور متفاوت بستگی دارد :
- جوانه زدن مو
- بالغ شدن
منظور از جوانه زدن مو ، زمانی است موی کاشته شده ، پوست سر را کنار زده و بخش کوچکی از تار مو از پوست خارج می شود. مرحله بالغ شدن به این معناست که موهای پیوند زده شده ، ضخیم تری می شوند ، رنگ شان تیره تر شده و با محل پیوند سازگاری پیدا می کنند. زمانی نتیجه نهایی از کاشت طبیعی مو مشخص می گردد که تمامی موها این دو مرحله را به طور کامل پشت سر گذاشته باشند.
در مورد دوره رشد مو بعد از کاشت باید گفت که پس از اتمام پروسه ، فولیکول های مو وارد مرحله استراحت می شوند و تارهای کوچکی که به فولیکول ها متصل هستند با گذشت ۲ الی ۴ هفته ریزش پیدا می کنند. تا سه ماه ، هیچگونه رویشی در ناحیه پیوند مشاهده نخواهد شد.
پس از سه ماه می توانیم بگوییم عملاً دوره رشد مو بعد از کاشت آغاز می گردد ؛ چرا که در این بازه فولیکول های جدید از فاز استراحت خارج شده و فعال می شوند. البته که رویش مو یک پروسه تدریجی است و زمانی که این دوره پس از پیوند شروع می شود ، نتیجه آن حدوداً ۱۲ تا ۱۸ ماه بعد پدیدار می شود. به زبانی ساده تر رشد کامل مو بعد از پیوند فولیکول ها و نتیجه مد نظر ، حداقل تا یکسال و بعضاً یک سال و نیم بعد از عمل ، نمایان می گردد.
مراحل دوره رشد مو بعد از کاشت – جوانه زدن :
با رسیدن به سومین ماه بعد از پیوند مو ، موها جدید کم کم جوانه می زنند و بخش کمی از تار مو بر روی پوست سر دیده می شود. در انتهای ماه سوم ، تقریبا ۳۰ در صد از موها این مرحله را پشت سر گذاشته اند و این امر به همین منوال پیش می رود تا زمانی که تمامی موها جوانه بزنند ؛ یعنی در ماه چهارم ۴۰ درصد ، در ماه پنجم ۵۰ درصد ، الی آخر . در ماه نهم که حدوداً ۹۰ تا ۱۰۰ درصد موها از پوست سر خارج شده اند ، عمده تغییرات به سمت مرحله بالغ شدن مو می رود.
مراحل دوره رشد مو بعد از کاشت – بالغ شدن :
پیش تر منظور از بالغ شدن مو را توضیح دادیم. زمانی که مو در بازه زمانی ۳ تا ۵ ماه اول پس از کاشت ، جوانه زده و از پوست سر خارج می شود ، بسیار نازک بوده ، رنگ بسیار روشنی داشته و کوتاه و شکننده هستند. در ماه ششم ، نتیجه نمایان شده نشان می دهد که ۴۰ تا ۵۰ درصد موها ، دومین مرحله از دوره رشد مو بعد از کاشت ، یعنی بالغ شدن را نیز پشت سر گذاشته اند. در این موقع است که فرد متوجه نتیجه حقیقی پیوند مو شده و از آن ابراز رضایت می کند.
البته شایان ذکر است که همچنان موهای کاشته شده در قیاس با موهای طبیعی که از قبل در موضع قرار داشته اند نازک تر بوده و بافت شان نیز کمی متفاوت می باشد. این امر تا ماه ۸ می تواند ادامه داشته باشد. اما پس از آن در بازه زمانی ماه ۹ تا ۱۲ ، تمامی موها بالغ شده و این مرحله را به اتمام می رسانند. نتیجه ای که در پایان این مرحله از دوره رویش مو پس از کاشت مشخص می گردد ، موهایی هستند که از نظر ضخامت ، رنگ و بافت به موهای طبیعی بسیار نزدیک هستند.
چگونه می توان سرعت رویش مو پس از کاشت را افزایش داد ؟
در خصوص سرعت رشد موها پس از پیوند باید گفت که پس از ماه هشتم ، این روند چشمگیر تر خواهد بود و در قیاس با ماه های قبل ، رویش مو با سرعت بیشتری پیش می رود. با توجه به این مسئله که رشد مو به ژنتیک ، نحوه تغذیه و وضعیت سلامتی فرد وابسته است ؛ برای آن که دوره رشد مو بعد از کاشت سرعت بیشتری پیدا کند ، آیتم های محدودی در اختیارمان است. برای مثال ، می توانید از ویتامین های مکمل که در سلامت پوست و مو تاثیر گذارند ، استفاده کنید. رژیم غذایی تان سالم باشد و کمتر به استعمال دخانیات یا خوردن مشروبات الکلی مشغول شوید. البته نباید از سلامت روانی غافل شوید. نداشتن استرس و اضطراب و حاکم بودن آرامش ذهنی و خوابیدن و استراحت به موقع و به میزان کافی بسیار در سلامت مو تاثیر گذار است.
در کنار این موارد اقدامات و رویه های پزشکی هم هستند که می توانند به تغذیه بهتر فولیکول ها کمک کرده و سرعت رشد آن ها را بالا ببرد. از جمله این اقدامات احیاسازی می توان به مزوتراپی مو و پی آر پی اشاره کرد. طی این روند ها با تزریقاتی که انجام می شود ، مواد مغذی به طور مستقیم به فولیکول های مو رسیده که در نتیجه آن رشد و سلامت مو تقویت می شود.
البته می توان از روندهایی با تهاجم کمتر مثل روغن تراپی و پروتئین تراپی نیز بهره گرفت. برای روغن تراپی می توانید به شخصی که در این زمینه متخصص است رجوع کنید و با توجه به ویژگی های موهایتان از ایشان روغن مناسب را دریافت کنید و طبق دستورالعملی که به شما ارائه می دهد ، پروسه روغن تراپی را انجام دهید.
هیدراته نگه داشتن بدن و پوست سر نیز کمک می کند تا فولیکول ها بهتر تغذیه شوند و رشدشان سرعت بگیرد. پس مصرف آب ، طی روز را فراموش نکنید. همچنین ماساژ دادن کف سر منجر می شود تا خونرسانی به فولیکول ها به طور مطلوب تری انجام شود و به دنبال آن فولیکول مواد موردنیاز خود را به میزان بیشتری از خون دریافت کند.
برای جمع بندی مبحث باید بگوییم که دوره رشد مو بعد از کاشت ، طی یک بازه زمانی ۱ سال تا یکسال و نیم به انجام می رسد. پیش از این بازه ، ظاهری که می بیند هیچ شباهتی به نتیجه نهایی حاصل از کاشت ندارد ؛ بلکه باید صبر کنید تا فولیکول های مو همگی دو دوره جوانه زدن و بالغ شدن را پشت سر بگذارند. سپس می توانید کم کم شاهد نتیجه پایانی باشید. نحوه رشد مو پس از پیوند تغییر نمی کند و به عبارتی چرخه رویش مو به همان صورت پیش از کاشت به انجام می رسد. برای این که سرعت رویش مو بیشتر شود ، اقداماتی را می توانید انجام دهید که عموم آن هاغ به سبک زندگی تان مرتبط می شود. هر چه عادات سالم سبک زندگی تان بیشتر باشد ، قاعدتاً سلامت و رشد موهایتان نیز بیشتر خواهد بود.