دندان ها اعضایی از بدن هستند که علاوه بر لزوم داشتن آن ها برای برخورداری از یک فرایند جویدن صحیح غذا، نقش شان نیز در زیبایی لبخند و چهره، انکار ناپذیر است. متاسفانه، در طول سال های زندگی، به دلایل مختلف، از قبیل مراقبت نامناسب از دندان ها، آسیب دیدگی آنها در رویداد هایی از قبیل تصادف، و بسیاری موارد دیگر، ممکن است بخشی از دندان های خود را از دست بدهیم. در این نقطه، ایمپلنت دندان به عنوان یک راهکار خوب و دائمی می تواند چاره ساز مشکل باشد. ایمپلنت دندان روش درمان خوبی برای آندسته از افرادی است که نمی توانند با پروتز متحرک، سازگار شوند و دوست دارند دندانی شبیه به دندان طبیعی خود را به صورت دائمی در دهان داشته باشند. در صورتی که تصمیم به انجام این فرآیند دارید توصیه میکنیم حتما این مقاله راز جراحی را مطالعه کنید.
ایمپلنت دندان چگونه عمل می کند؟
در ایمپلنت های دندان از پست های تیتانیوم استفاده می شود که می تواند در استخوان فک، در پی جراحی، نفوذ کند. به دلیل وجود این خاصیت تلفیق طبیعی، دندان مصنوعی شما که به صورت ایمپلنت در مجموعه دندان های شما جایگذاری شده است، مورد پشتیبانی قرار می گیرد و ریشه آن از نظر قدرت، مثل ریشه دندان طبیعی می شود. بوسیله ایمپلنت، شما مشکلاتی از قبیل از بین رفتن استخوان، ناهماهنگی یا بایت یا جفت شدگی ضعیف را تجربه نخواهید کرد.
داوطلبین ایده آل برای ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان در صورتی گزینه مناسبی برای شما محسوب می شود که یکی از ویژگی های زیر موجود باشد:
- یک یا چند عدد از دندان های خود را از دست داده باشید.
- استخوان آرواره به رشد کامل خود رسیده باشد.
- ساختار استخوانی شما بتواند به خوبی از ایمپلنت پشتیبانی کند.
- بافت دهان شما سالم باشد.
- از مشکلات سلامتی که اختلالاتی را در سلامت استخوان ایجاد کند، رنج نبرید.
- اگر دنتور برای شما خسته کننده بوده و آماده هستید تا وارد یک پروسه چند ماهه برای تکمیل دوره درمان خود شوید، می توانید برای شرکت در جلسه مشاوره آماده شوید.
چه افرادی نمی توانند از فرایند ایمپلنت دندان بهره مند شوند؟
- برخی افراد از قبیل افراد مبتلا به عفونت دندان، لثه یا فک در طول دوره ابتلا نمی توانند تحت درمان کاشت دندان قرار گیرند. قبل از ورود به فاز ایمپلنت دندان، باید مشکل ابتلا به عفونت درمان شود.
- افراد مبتلا به دیابت نیز تنها در صورتی می توانند از ایمپلنت دندان بهره مند شوند که تمهیدات لازم برای کنترل میزان قند قبل از ورود به فاز درمان ایمپلنت، اندیشیده شود.
- افراد سیگاری نیز می بایست مصرف سیگار را حداقل ۵ الی ۷ روز قبل از ایمپلنت دندان ترک کنند تا بتوانند بعنوان یک داوطلب واجد شرایط شناخته شوند.
- ایمپلنت دندان در طول دوره بارداری، چیزی است که پزشک قطعاً با آن مخالفت کرده و با توجه به حساسیت دوره بارداری، اجازه انجام آن صادر نمی شود.
چگونه باید برای جراحی ایمپلنت دندان آماده شویم؟
نخست در ملاقات با دندانپزشک، پزشک درباره تمام جوانب درمان با شما گفتگو می کند. تاریخچه پزشکی شما بررسی شده و سلامت عمومی و برخورداری از شرایط لازم برای بهره مندی از درمان، کنترل می گردد.
در این مرحله، تصاویر اشعه X و تصاویر سه بعدی گرفته می شود. وقتی داوطلبی شما تائید شد، طرح درمان سفارشی شما ترسیم شده و تعداد دندان های نیازمند به اجرای ایمپلنت، متناسب با شرایط استخوان آرواره و دندان های باقیمانده شما، تعیین می شود. همچنین در طول این جلسه، موضوعاتی از قبیل سلامت دهان بمنظور برخورداری دهان از شرایط لازم برای ورود به فرایند، مورد آزمایش قرار می گیرد.
در برخی موارد، در صورت نرم بودن استخوان آرواره یا عدم برخورداری از ضخامت کافی، قبل از جراحی، گرافت استخوان انجام می شود. در گرافت استخوان از یک پایه جامد، برای ایمپلنت استفاده می شود. پزشک در این خصوص، با بیمار گفتگو کرده و بهترین گزینه را برای بازسازی استخوان فک، انتخاب می کند.
اگر گرافت استخوان مورد نیاز باشد، به طول دوره پروسیجر درمان چند ماه دیگر هم اضافه می شود. استخوان کاشته شده باید به طور کامل بهبود یابد تا بتواند از ایمپلنت ها پشتیبانی کند. اگر گرافت جزئی مورد نیاز باشد، فرایند کاشت دندان ، مدت زمان کوتاه تری به طور خواهد انجامید.
تکمیل کل دوره فرایند چند ماه طول می کشد. علت طولانی بودن دوره، نیاز به سپری شدن زمان بهبود، بین هر دوره درمان است. جراح ایمپلنت دندان، یک درمان سرپایی محسوب می شود به این معنی که پس از روند، شما می توانید محل درمان را به مقصد منزل ترک کنید. اقدمات لازم برای آماده شدن برای جراحی کاشت دندان به شرح زیر می باشد:
- مدل های متناسب با دندان و فک شما تعیین می شود.
- دندان های آسیب دیده، از دهان خارج شده یا تحت درمان قرار می گیرد.
- پیوند استخوان در صورت نیاز کامل می شود.
فرایند واقعی ایمپلنت دندان چگونه است؟
وقتی دوره آماده سازی تکمیل شد، می توان فرایند واقعی کاشت دندان را آغاز نمود. این فرایند به شرح زیر می باشد:
۱ : جایگذاری ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان یک فرایند جراحی واقعی است که در آن، لثه باز می شود و سوراخی در استخوان حفاری می شود. سپس پست ها در عمق استخوان کاشته می شوند.
۲ : مرحله بهبود و رشد استخوان
این فرایند دوره ای است که در آن استخوان فک و ایمپلنت های دندانی برای خلق یک ریشه محکم برای جایگذاری دندان مصنوعی شما، به هم جوش می خورند. این اتفاق در طول یک دوره چند ماهه، انجام می شود.
۳ : جایگذاری تکیه گاه
اگر تکیه گاه ها در گام اول به خوبی متصل نشده باشند، زمانی که ریشه ها جوش می خورند، تکیه گاه ها در محل خود قرار داده می شوند. لثه دوباره باز می شود و تکیه گاه ها به ایمپلنت ها متصل می شوند. پس از آن یک دوره بهبود دو هفته ای مورد نیاز می باشد.
۴ : قالب گیری
وقتی بهبود کامل شد، قالب گیری از دهان و دندان های باقی مانده انجام می شود تا بتوان تاج ها را ساخت.
چند نکته ای که باید درباره ایمپلنت دندان بدانید:
هرچند گزینه های مختلفی برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته طبیعی و بهبود دادن سلامت دهان، بهبود لبخند و بالا بردن اعتماد به نفس وجود دارد، ولی می توان گفت ایمپلنت دندان راه حلی است که روز به روز ، مورد استقبال بیشتر و بیشتری قرار می گیرد. ایمپلنت دندان یک راه حل دائمی بوده و مزایای زیادی را برای بیماران دندانپزشکی به همراه دارد.
اگر قصد قرار گرفتن تحت ایمپلنت دندان را دارید، نکات زیر را مد نظر قرار دهید:
- نرخ موفقیت بالا : انجام ایمپلنت دندان در سال های اخیر به یک گزینه رایج تبدیل شده است. یکی از دلایل رواج آن را می توان به تمایل بیشتر دندانپزشکان به آن در مقایسه با گزینه های دیگر، به دلیل بالا بودن نرخ موفقیت آن نسبت داد. مطالعات نشان داده اند که نرخ موفقیت ایمپلنت دندان بیش از ۹۸ درصد بوده است. البته در این میان، سلامت عمومی بیمار و واجد شرایط بودن او، از الزامات بهره مندی از این درمان محسوب می شوند.
- داشتن شکل ظاهری طبیعی : ایمپلنت های دندان به گونه ای طراحی شده اند که شکل نرمال و طبیعی را به دست می دهد. پست تیتانیوم در انتهای دندان، جای ریشه دندان طبیعی را گرفته و دندان جدید را مورد پشتیبانی قرار داده و آن را تقویت می کند. تاج، بریج و دنتور، بخش هاییی هستند که در دهان دیده می شوند. این بعنوان بخش پروتز ایمپلنت دندان محسوب می شود. پروتز بر اساس یک مدل سازی در دهان انجام گرفته و به گونه ای طراحی شده است که با بقیه دندان ها در هماهنگی کامل باشد.
- راحتی : یکی از فاکتورهایی که در کاشت دندان در مقایسه با سایر فاکتورها در الویت است، راحتی آن می باشد. ایمپلنت های دندان مستقیماً به آرواره متصل می شود و دقیقاً فاصله بین دو دندان را پر می کند.
- عدم احتمال شل شدگی دندان : ایمپلنت دندان بعد از اتصال نیازی به برداشته شدن ندارند. احتمال شل شدگی در آنها وجود نداشته و به گونه ای طراحی شده اند که نتیجه دائمی را به دست دهند.
- بهبود زیبایی : یک ایمپلنت دندان باعث بهبود قابل ملاحظه شکل ظاهری شده و تا حد زیادی، زیبایی لبخند تان را تحت تاثیر قرار می دهد.
- کمک به جلوگیری از فرسایش : فضای خالی دندان، علاوه بر اینکه لبخند شما را زشت می کند، چهره کلی شما را نیز تحت تاثیر قرار داده و می تواند سن شما را بالا تر نشان دهد.
- عدم فرسایش : بر خلاف سایر دندان های طبیعی، ماده استفاده شده در ایمپلنت، دچار فرسایش و پوسیدگی نمی شود.
- سهولت در تمیز کردن : ایمپلنت دندان بر خلاف برخی گزینه های دیگر از جهت نگهداری و تمیز کردن چالش برانگیز نمی باشد.
- از دندان های دیگر محافظت می کند. : اگر برخی دندان های شما افتاده باشد، ممکن است دندان شروع به حرکت به سمت فضای خالی کرده و باعث جایجا شدن دندان شود.
- ماندگار بودن : ایمپلنت دندان دارای توان بالقوه ماندگاری برای تمام طول عمر فرد می باشد. این یک خبر خوش برای افرادی است که در ابتدای فرایند با هزینه این درمان، اندکی در چالش هستند.
آنچه بعد از روند جراحی ایمپلنت دندان انتظار دارید:
در طول جراحی، بخیه هایی مورد استفاده قرار می گیرد که به دلیل جذبی بودن به صورت خودبخود از بین می روند و نیازی به کشیده شدن ندارند. برخی عوارض جانبی بعد از فرایند ایمپلنت دندان شامل موارد زیر می باشد:
- تورم در ناحیه لثه و صورت
- کبودی
- درد در محل ایمپلنت
- خونریزی جزئی
بمنظور کمک به کنترل درد، پزشک داروی مسکن را برای بیمار تجویز می کند. همچنین رعایت نکاتی در خصوص رژیم غذایی در این دوره نیز لازم الاجرا می باشد که شامل گنجاندن غذاهای نرم در برنامه غذایی در طول دوره بهبود محل جراحی است. اگر خونریزی یا تورم را در طول چند روز بعد از جراحی، تجربه کردید، باید بلافاصله با پزشک، تماس بگیرید.
درد ایمپلنت دندان
سطح درد در فرایند جراحی ایمپلنت دندان بر اساس شرایط بیمار، آستانه درد او و وسعت جراحی، متفاوت است. خوشبختانه، امروزه پیشرفت های قابل ملاحظه ای در حوزه ایمپلنت دندان اتفاق افتاده و در نتیجه، انجام یک جراحی بدون درد را ممکن ساخته اند. در صورت وجود درد، داروهای مسکن، کارساز واقع می شوند. به طور کلی، بیشتر بیماران، ایمپلنت دندان را بعنوان یک تجربه بدون درد معرفی می کنند. برای پیشگیری از بروز احتمالی درد می توانید راهکارهایی از قبیل استفاده از کمپرس یخ، شستشوی لثه ها با محلول آب و نمک، میل کردن غذاهای نرم و مسواک و نخ دندان زدن را انجام دهید.
ایمپلنت دندان با بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی
ایمپلنت دندان، فرایندی است که تحت بی حسی موضعی ناحیه ایمپلنت و ناحیه اطراف آن، انجام می شود. در این بخش از فرایند، بیمار تنها درد ناشی از فرو رفتن سوزن را احساس کرده و پس از آن به واسطه بی حس شدن ناحیه تحت درمان، دردی را احساس نخواهد کرد. فرو رفتن دریل برای جا باز کردن در استخوان فک نیز مرحله ای است که شاید اندکی درد را به همراه داشته باد، ولی به واسطه بی حسی ناحیه، سطح تجربه درد بسیار پایین می باشد.
ایمپلنت دندان چقدر طول می کشد؟
فرایند ایمپلنت دندان، پروسه ای است که در واقع می توان آن را به سه فاز تقسیم کرد. طول دوره هر فاز، در بیماران مختلف متغیر است. به طور کلی، با احتساب دوره های بهبود که بین هر فاز، باید سپری می شود، می توان طول دوره ایمپلنت را یک دوره ۵ الی ۸ ماهه در نظر گرفت.