در این مقاله که توسط تیم راز جراحی برای شما عزیزان تهیه شده قصد داریم به سوال پر تکرار عمل ماموپلاستی چیست و انواع آن و مراقبت های پس از آن بپردازیم، پس با ما همراه باشید تا اطلاعات جامع و مفیدی کسب کنید.
ماموپلاستی چیست؟
ماموپلاستی فرایندی است که در آن، تغییراتی در شکل ظاهری سینه، با انواع مداخلات جراحی، ایجاد می شود. هدف نهایی این فرایند، رفع مشکلات زیبایی است که در اثر موارد مختلف از قبیل بالا رفتن سن، زایمان و بارداری، یا قرار گرفتن تحت درمان های مرتبط با سینه، اتفاق افتاده و ظاهر سینه ها را دستخوش بدشکلی نموده است.
ماموپلاستی در قالب الگوی کلی ( جراحی زیبایی ) بر روی سینه ها انجام می شود. این الگوها شامل ماموپلاستی افزایشی، ماموپلاستی کاهشی، ماموپلاستی ترمیمی و ماستوپکسی می باشد. در این مقاله راز جراحی در کنار شرح الگوهای ماموپلاستی به بررسی جوانب مختلف از قبیل فرایند ریکاوری، آماده شدن برای جراحی ماموپلاستی، مراقبت های بعد از ماموپلاستی و بسیاری موارد دیگر، با هدف هموار نمودن مسیر برای کمک به شما در دستیابی به پاسخ سوالات خود در این زمینه خواهد پرداخت.
انواع ماموپلاستی
-
ماموپلاستی افزایشی
ماموپلاستی افزایشی بمنظور بهبود شکل ظاهری، اندازه و کانتور سینه زنان انجام می شود. زنان، ماموپلاستی افزایشی را بنا به دلایل مختلفی انجام می دهند. برخی زنان، تصور می کنند سینه هایشان بسیار کوچک است. برخی به دلیل زایمان و بارداری، سینه هایشان کوچک شده و به دلیل نارضایتی از اندازه سینه، خواهان افزایش اندازه سینه های خود هستند.
ماموپلاستی افزایشی که در واقع همان پروتز سینه می باشد، بوسیله ایمپلنت ها یی که در موقعیت های استراتژیک در ناحیه سینه قرار داده می شوند، انجام می پذیرد. برش های ایجاد شده در این فرایند نیز در موقعیت های استراتژیک بوده و پزشک در فرایند ایجاد برش، تلاش می کند تا بعد از بهبود، آثار بر جای مانده از این برش ها قابل مشاهده نباشند.
-
ماموپلاستی کاهشی
ماموپلاستی کاهشی فرایند جراحی است که اغلب بر روی زنان دارای سینه های بزرگ و سنگین انجام می شود. این زنان به دلیل مشکلاتی از قبیل گردن درد، کمر درد، بی حسی یا ضعف در این نواحی، که به دلیل وزن سینه ها تفاق می افتد، مشکلات زیادی را تجربه می کنند. در طول فرایند ماموپلاستی کاهشی، پوست ، چربی و بافت اضافی سینه برداشته می شود.
پس از جراحی، ممکن است دیواره سینه دچار بی حسی شده و فرایند شیردهی را تحت تاثیر قرار دهد.
بعد از ماموپلاستی کاهشی، بیشتر زنان، تسکین یافتن علائم ناشی از بزرگ بودن سینه ها را گزارش می دهند.
-
ماموپلاستی ترمیمی
جراحی ماموپلاستی ترمیمی، اغلب در زنانی انجام می شود که در پی قرار گرفتن تحت درمان سرطان سینه، بخش عمده ای از سینه خود را از دست داده اند.
در این فرایند، سینه تا رسیدن به شکل ظاهری، کانتور و حجم مطلوب، بازسازی می شود. نوک سینه و هاله نیز بازسازی می شود. حس و عملکرد نرمال سینه از قبیل توانایی برای شیردهی بعد از جراحی قابل بازگشت نمی باشد. علت چنین رویدادی این است که اعصاب حسی یا غدد و مجاری شیری از بین رفته و به میزان قابل ملاحظه ای برداشته شده اند.
ماموپلاستی ترمیمی، در هر زمانی بعد از ماستکتومی قابل اجرا می باشد. این فرایند هیچ تاثیری بر روی بازگشت سرطان ندارد.
-
ماستوپکسی
در برخی از زنان، پوست به اندازه کافی برای پشتیبانی وزن سینه ها قوی نبوده و همین امر باعث آویزان شدن سینه ها می شود. در چنین شرایطی که تحت عنوان پتوز نیز خوانده می شود، پوست در مقایسه با بافت سینه، زیاد می باشد. برای لیفت سینه، پوست اضافی باید برداشته شود.
مزایای ماموپلاستی
ماموپلاستی علاوه بر اینکه برای سلامت فیزیکی شما مفید است، مزایای روانشناختی را نیز به همراه دارد. برخی مزایای مرتبط با جراحی ماموپلاستی در زیر آمده است:
- رضایت از شکل ظاهری سینه ها
- کاهش سطح احساس خجالت و اضطراب به دلیل بدشکل بودن سینه ها
- بهبود کیفیت زندگی
- برازنده تر بودن لباس بر روی بدن
علاوه بر موارد فوق، زنانی که تحت جراحی ماموپلاستی کاهشی قرار گرفته اند، اذعان نموده اند که به دلیل بهتر شدن شرایط بدن برای ورزش کردن، توانسته اند با ورزش کردن، سطح سلامت عمومی خود را نیز افزایش دهند.
انواع برش در عمل ماموپلاستی
- تکنیک سنتی و قدیمی: بیشتر در بیمارانی که سینه های بزرگ و افتاده دارند استفاده می شود. در این تکنیک مقدار زیادی از پوست و بافت اضافه بریده می شود. در کل سه برش ایجاد می شود، یکی دور نوک پستان، دومی از زیر نوک تا چین زیر سینه و آخری یک شکاف افقی در امتداد این چین.
- عمودی: در این متد برش دور ارئولا (ناحیه گرد و رنگی دور نوک سینه) ایجاد می شود. ارئولا در این زمان هنوز به پوست متصل است تا خون رسانی به طور کامل انجام شود. بعد از آن یک برش دیگر از زیر تا زیر پستان ایجاد می شود. این برش هم در افرادی که مایل به کاهش حجم سینه هستند استفاده می شود و هم در افرادی که می خواهند حجم آن را افزایش دهند.
چگونه برای جراحی ماموپلاستی آماده شویم؟
در اقدامات مربوط به آماده شدن برای ماموپلاستی :
- جراح سلامت عمومی شما را مورد ارزیابی قرار می دهد.
- درباره انتظارات تان از اندازه و شکل ظاهری سینه بعد از جراحی، با شما گفتگو می کند.
- توضیح کاملی در خصوص پروسیجر، خطرات و مزایای آن در اختیارتان قرار می دهد.
- سینه های شما را ارزیابی می کند.
- از سینه ها عکس می گیرد.
- نوع بیهوشی مورد استفاده را مشخص کرده و نهایتاً طرح درمان را برای شما ترسیم می کند.
- همچنین تست هایی برای شما تجویز می شود که تا تاریخ مقرر موظف به انجام آنها هستید.
- پزشک به شما توصیه می کند که در طول دوره خاصی قبل از جراحی ماموپلاستی، مصرف سیگار، الکل و برخی داروهای خاص را ترک کنید.
چه نوع بیهوشی در جراحی ماموپلاستی مورد استفاده قرار می گیرد؟
نوع بیهوشی مورد استفاده، بر حسب نوع روند، متفاوت می باشد. پزشک در طول جلسه مشاوره، بعد از انجام بررسی های کامل، نوع بیهوشی مناسب برای مورد هر بیمار خود را تعیین می نماید.
ریکاوری در ماموپلاستی چگونه است؟
بعد از جراحی پلاستیک، توصیه هایی وجود دارد که باید مد نظر قرار داده شود. پزشکان و بیماران، دوره ریکاوری بعد از ماموپلاستی را به عنوان یک تجربه دردناک نمی شناسند، ولی نهایتاً سطح احساس درد، به آستانه تحمل بیمار وابسته است.
توصیه های بعد از این نوع مداخله جراحی شامل موارد زیر می باشد:
- به پشت بخوابید.
- از سوتین های اورتوپدی بدون فنر به مدت یک ماه استفاده کنید.
- در خصوص داروها، دستورالعمل های پزشک را دنبال کنید.
- باید با احتیاط حرکت کنید و از بلند کردن اجسام خودداری نمایید.
- ترجیحاً از مصرف الکل و محصولات تنباکو خودداری کنید.
- به مدت ۱۵ روز بعد از جراحی، از شنا کردن در دریا یا استخر خودداری کنید.
- از قرار دادن جای زخم ها در معرض نورخورشید، در طول یک ماه بعد از جراحی، خودداری کنید.
نحوه خوابیدن
استراحت و خواب کافی، مهم ترین چیزی است که پس از عمل ماموپلاستی به آن نیاز دارید. اما به علت تورم و احساس فشاری که در محل جراحی حس می کنیم، کیفیت خواب کم می شود. در ادامه این مقاله چند نکته برای بهبود زمان استراحت برای شما گرد آورده ایم.
با صندلی راحتی شروع کنید
چه عمل کاهش انجام داده باشید چه افزایش، باید هنگام استراحت بالاتنه خود را بالاتر از بقیه بدن قرار دهید. این امر مایعی که زیر پوست جمع می شود را به حداقل می رساند و از همین طریق ورم را کاهش می دهد. به علاوه این مورد، خوابیدن در این حالت باعث می شود ایستادن راحت تر باشد. زمانی که دراز کشیده باشید، برای ایستادن ماهیچه های بالاتنه بیشتر درگیر می شوند. اگر صندلی راحتی در دسترس نبود با استفاده از چند بالش بالاتنه خود را بالا قرار دهید.
در مرحله بعد به پشت بخوابید
خوابیدن به پشت مزایای زیادی مثل جلوگیری از بروز زودرس چروک دارد، اما در عمل ماموپلاستی نیز پزشکان توصیه می کنند به پشت بخوابید تا فشار زیادی به شکم و قفسه سینه وارد نشود. اگر به طور طبیعی عادت دارید روی شکم یا به پهلو بخوابید، پیشنهاد می شود قبل از جراحی تمرین کنید تا به موقعیت جدید عادت کنید. برخی افراد برای جلوگیری از غلت زدن یک بالش زیر هر دو دست خود قرار می دهند.
در حین خواب، گن بپوشید
این گن ها (مثل سوتین جراحی) می توانند به کاهش تورم پس از عمل ماموپلاستی کمک شایانی داشته باشند. فشار خفیف این گن ها مانع کشیده شدن زخم ها می شوند و بافت را از اختلالاتی که باعث درد می شوند دور نگه میدارد.
کیفیت خواب را افزایش دهید
تغییر عادات مربوط به خواب در حالت عادی به اندازه کافی سخت هست، بنابراین توصیه می شود بیماران عادت هایی که موجب بی خوابی می شوند را کنار بگذارند. مواردی که معمولا روی این موضوع تاثیر می گذارند شامل مصرف الکل، شکر، کافئین و استفاده از موبایل و رایانه می شود. غذا خوردن با فاصله کم از وقت خواب نیز می تواند منجر به بی قراری در زمان استراحت شود. اگر گرسنه بودید، می توانید دمنوش های آرامش بخش یا شیر گرم میل کنید.
مراقبت های بعد از ماموپلاستی
مثل هر فرایند جراحی دیگری، نکات و توصیه هایی وجود دارد که باید بعد از جراحی ماموپلاستی با دقت اجرا شود. برخی نکات توصیه شده توسط پزشکان، عبارتند از:
- برای تسهیل بهبود و کمک به کاهش التهاب، سعی کنید بازوها را در حالت ریلکس قرار دهید.
- آبرسانی به پوست را به خوبی انجام دهید، چون بر تن کردن سوتین و فشاری که به سینه ها وارد می شود، می تواند باعث خشک شدن سینه ها شود.
- برای کمک به کاهش التهاب در ناحیه درمان، بهتر است در زمان خوابیدن، در حالت لم داده بخوابید.
- برای بازگشت به فعالیت های ورزشی، باید سه ماه به بدن تان فرصت بدهید. همچنین اجتناب از انجام ورزش های مربوط به ناحیه سینه در طول این مدت، از توصیه های اکید می باشد.
آیا شیردهی بعد از ماموپلاستی امکان پذیر است؟
در جراحی کاهشی، تلاش می شود تا بخشی از بافت سینه به صورت سالم و دست نخورده، حفظ شود تا بتوان آن را در فرایند شیردهی مورد استفاده قرار داد. مقدار قابلیت سینه از نظر توانایی در تولید شیر و استفاده در طول فرایند شیردهی به نوزاد، به نوع جراحی و میزان بافت سینه و نیز میزان سالم ماندن عصب ها وابسته است. عصب ها در آزاد کردن دو هورمون ضروری پرولاکتین و اکسیتوسین، که در فرایند تولید شیر دخیل هستند، ایفای نقش نموده و در نتیجه آسیب دیدگی آنها در طول فرایند جراحی، پروسه تولید شیر را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
سوتین های مناسب بعد از ماموپلاستی
استفاده از سوتین مناسب، بخش مهم مراقبت های بعد از جراحی ماموپلاستی محسوب می شود، چون سینه ها بعد از جراحی، به پشتیبانی نیاز داشته و هر گونه تغییر در فرم و شکل سینه ها، می تواند نتیجه جراحی را تحت تاثیر قرار دهد.
سوتین های فشرده سازی برای کنترل تورم و درد در سینه، توصیه می شود.
با پیشرفت فرایند بهبود، لازم است اندازه سوتین با فروکش کردن تورم، تنظیم شود. بنابراین استفاده از سوتین های دارای تسمه های قابل تنظیم در این فرایند، گزینه مناسبی می باشد.
یکی دیگر از سوتین هایی که می تواند به جلوگیری از حرکت دادن بیش از حد بازوها کمک کند، سوتین هایی است که از جلو، با زیپ یا گیره های مخصوص بسته می شوند. به این ترتیب، فشاری در هنگام تلاش برای بستن قفل سوتین، به سینه ها وارد نمی شود.
باندهای مخصوص ماموملاستی نیز گزینه های دیگری هستند که اغلب در موارد انجام جراحی با ایمپلنت، با هدف کمک به جلوگیری از حرکت کردن ایمپلنت ها توسط پزشک توصیه می شود.
عوارض جانبی ماموپلاستی
یکی از عوارض جانبی عمل جراحی ماموپلاستی، بر جای ماندن طولانی مدت جای زخم بر روی پوست می باشد که البته در صورت سپردن جراحی به دست یک پزشک با تجربه، که مهارت چشم گیری در ایجاد برش ها در موقعیت های استراتژیک دارد، می توان خطر بروز چنین عارضه ای را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش داد.
عفونت به صورت چرک و تجمع مایعات در اطراف ناحیه جراحی شده ممکن است نمایان شود و در این شرایط، گاهی بیمار، تب می کند. البته پزشک برای پیشگیری از بروز این عارضه جانبی، داروهای آنتی بیوتیک را تجویز می نماید.
نامتقارن بودن سینه ها مشکل دیگری است که در صورت عدم قرینگی عرضی سینه ها ممکن است رخ دهد. البته این موضوع تا حد زیادی به تجربه و مهارت پزشک بستگی داشته و در صورت سپردن جراحی به دست جراح ماهر، احتمال بروز این عارضه جانبی تا حد قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.
از دست رفتن حس در نوک سینه و هاله، به دلیل برش های ایجاد شده در این ناحیه و آسیب دیدن عصب ها، گاه به صورت موقتی و گاه به صورت دائمی اتفاق می افتد. با گذر زمان عصب های ناحیه درمان شده، مرحله بازسازی خود را سپری کرده و پس از ترمیم آنها، حس ناحیه درمان شده به حالت نرمال باز می گردد.