| خانه 4 بلاگ 4 بیماری گریوز

بیماری گریوز

خرداد ۳۱, ۱۴۰۱ | بلاگ | ۰ دیدگاه

گریوز یک بیماری خود ایمنی به شمار می آید که برروی غده تیروئید تاثیر می گذارد. این موضوع باعث میزان بسیار زیادی هورمون تیروئید تولید شود که منجر به بروز عارضه ای می شود که به عنوان بیماری پرکاری تیروئید شناخته می شود. وظیفه هورمون تیروئید تنظیم کردن دمای بدن  ، ضربان قلب  و متابولیسم است. بنابراین پرکاری تیروئید موجب بروز مشکلاتی در ارگانهای حیاتی مانند قلب ، استخوانها و ماهیچه ها می شود. در این مقاله راز جراحی قرار است در مورد بیماری گریوز ، دلایل بروز آن ، پیشگیری و راههای درمان حرف بزنیم پس اگر شما هم نیاز به کسب اطلاعات در این خصوص دارید با ما همراه باشید.

بیماری گریوز - راز جراحی

بیماری گریوز چیست؟

همانطور که در بالا نیز اشاره شد، غده پروانه ای شکل تیروئید که در گردن وجود دارد، هورمونی را تولید می کند که چگونگی استفاده از انرژی در بدن را تنظیم می کند و بیماری گریوز که بیماری خود ایمنی به شمار می رود این غده را دچار آسیب می کند.

مهم ترین دلیل به وجود آمدن پرکاری تیروئید، گریوز است. افرادی مبتلا به این عارضه مقادیر بسیار زیادی از این هورمون را تولید می کنند که موجب آسیب رساندن به قلب و دیگر ارگان ها می شود. این بیماری به احترام دکتر اتریشی کاشف آن که در سال ۱۸۰۰ این بیماری را کشف کرد روبرت گریوز نامیده شد و امروزه نیز همچنان شناخته می شود.

چه کسانی در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند:

بیماری گریوز زنان را بیش از مردان مبتلا می کند.

افرادی که بین ۳۰ الی ۵۰ سالگی قرار دارند بیش از دسته های سنی دیگر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند . علاوه برمواردی که اشاره شد، گروه های زیر نیز در ریسک خطر بیشتری از دیگران قرار دارند :

  • گروههایی که دارای سابقه خانوادگی بیماری تیروئید هستند.
  • اشخاص مبتلا به بیماری های دیگر خود ایمنی مانند روماتیسم ، آتروز ، لوپوس ، دیابت نوع ۱، بیماری سلیاک
  • اختلالات هورمونی مانند بیماری آدیسون
  • آنمی پرنیشیوز (فقر آهن ناشی از کمبود ویتامین ب ۱۲)
  • افراد مبتلا به پیسی
  • وجود رویداد های استرس زا
  • بارداری یا وضع حملی که اخیرا انجام شده است.
  • سیگار کشیدن می تواند برروی سیستم ایمنی تاثیر بگذارد و خطر بروز بیماری گریوز را بالا ببرد.

دلایل بروز گریوز

دانشمندان به طور دقیق دلایل بروز این بیماری خود ایمنی را نمی دانند این عارضه به احتمال قوی در نتیجه ترکیبی از مسائل ژنتیکی و یک عامل خارجی مانند ویروس بروز می یابد. سیستم ایمنی به طور نرمال آنتی بادی را برای مقابله و هدف قرار دادن عامل ویروسی یا باکتریایی یا مواردی از این شکل تولید می کند در بیماری گریوز به دلایلی که تا به امروز نیز مشخص نیست سیستم ایمنی یک انتی بادی به نام TSI را در یک سمت سلولها در غده تیروئید تولید می کند  و موجب می شود که غده مقادیر زیادی هورمون تیروئید تولید کند.

علائم بیماری گریوز

پرکاری تیروئید سرعت برخی از عملکردها را در بدن افزایش می بخشد از جمله این نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مشکلات در زمینه خواب
  • بزرگ شدن غده تیروئید (گواتر)
  • تورم چشم ها که می تواند باعث شود مردمک چشم از حدقه بیرون بزنند.
  • ضربان سریع و غیرطبیعی و نا به هنجار قلب
  • لرزش دست
  • عدم تحمل گرما
  • تحریک پذیری
  • حرکات مکرر روده
  • ضعف در ماهیچه ها
  • کاهش وزن بدون دلیل خاص

سریع ترین کاری که بعد از مشاهده این نشانه ها باید انجام دهید مراجعه به یک پزشک فوق تخصص غدد است که  خیلی سریع  کار تشخیص را برای شما آغاز نماید.

تشخیص بیماری گریوز

بعد از مشاهده علائم هنگامی که به پزشک مراجعه می نمایید؛ انواعی از آزمایشات تشخیصی را بر روی شما انجام خواهد داد که شامل تست های فیزیکی برای بررسی بزرگ شدن تیروئید ، سوال در خصوص سوابق خانوادگی بیماری تیروئید یا بیماری های خود ایمنی است. علاوه بر این موارد آزمایشات دیگری نیز وجود دارد که برای تایید وجود بیماری گریوز انجام خواهد شد :

آزمایش خون : تست خون تیروئید که اندازه TSI  را مشخص می کند .از جمله آزمایشات اولیه تلقی می شود. آزمایشات خون همچنین می توانند میزان TSH  را بررسی کنند که در صورت پایین بودن نشان می دهد که غده تیروئید بیش از اندازه هورمون تیروئید تولید می کند.

تست جذب ید رادیواکتیو یا RAIU : غده تیروئید با جدا کردن ید از خون هورمون تیروئید می سازد در صورتی که مقادیر خیلی زیادی از ید در آن وجود داشته باشد فرد دچار بیماری گریوز است.

اسکن تیروئید : این تست می تواند به طور همزمان با  تست جذب ید رادیواکتیو انجام شود که نشاندهنده این موضوع می باشد که چگونه و در کدام قسمت تیروئید عارضه فوق به طور گسترده وجود دارد.

اندازه گیری جریان خون داپلر : این تست که سونوگرافی داپلر نیز نامیده می شود از امواج صوتی برای شناسایی بالا رفتن جریان خون در غده تیروئیدکه در اثر این بیماری به وجود می آید انجام می شود. در صورتی که دوره شیردهی یا بارداری باشید معمولا انجام این آزمایش به شما توسط پزشک به عنوان جایگزین توصیه خواهد شد.

درمان بیماری گریوز

گریوز یک شرایط دائمی است اگرچه درمان هایی که توسط پزشکان انجام می شود، وضعیت تیروئید را کنترل می کند . مراقبت های پزشکی می تواند باعث از بین رفتن موقت بیماری شود.

مسدودکننده های بتا

داروهایی مانند پروپرانول و متوپرولول به عنوان نخستین روش های درمانی بیماری گریوز شناسایی می شوند. این داروها می توانند ضربان قلب را منظم کنند و از قلب تا زمانی که درمانهای پرکاری تیروئید تاثیر خود را بگذارند محافظت خواهند کرد.

داروهای ضد تیروئید

داروهای از قبیل متیمازول و پروپیل تیواوراسیل غده تیروئید را از تولید هورمون تیروئید باز می دارد . درصد بسیار کمی از افراد با مصرف این موارد دچار راش های پوستی و پایین امدن تعداد گلبولهای سفید می شوند که ممکن است خطر بروز عفونت را در آنان افزایش دهد. در برخی از موارد نیز آسیب رسیدن به کبد ممکن است در اثر مصرف این داروها اتفاق بیافتد.

رادیو تراپی 

این تکنیک درمانی بیماری گریوز شامل یک دز از ید رادیواکتیو به صورت قرص یا مایع می باشد که حدود دو الی سه ماه باید مصرف شود رادیواکتیو به آرامی سلولهای غده تیروئید را از بین می برد. البته بقیه نواحی بدن تحت تاثیر اشعه قرار نمی گیرند. با کوچک شدن غده تیروئید سطح هورمون ها به حد نرمال بازمیگردد. نکته قابل توجه این می باشد که این متد درمانی برای زنان باردار یا زنانی که دردوره شیردهی می باشند مورد استفاده قرار نخواهد گرفت.

جراحی

جراحی تیروئید به عملی اطلاق می گردد که از طریق آن تمامی یا تنها قسمتی از غده تیروئید را خارج می کنند. پس از جراحی برخی از افراد مقادیر بسیار کمی هورمون تیروئید ترشح می کنند که به کم کاری تیروئید منجر می گردد. در صورتی که این اتفاق روی دهد فرد باید داروهایی را برای بالانس کردن این میزان مصرف کند. که البته این امر توسط پزشک انجام می شود.

بیماری گریوز چه عارضه های دیگری را به وجود می آورد؟

بیماری های چشمی :

بیماری تیروئید چشمی یا گریوز آفتالموپاتی هنگامی روی می دهد که سیستم ایمنی فرد ماهیچه ها و بافت های دور و اطراف چشم را مورد آسیب قرار دهد. التهاب موجب بیرون زدگی چشم ها می شود و موجب دو بینی و حساسیت به نور در افراد می گردد.تورم شدید می تواند به اعصاب اپتیک آسیب رسانده و منجر به از دست دادن بینایی شود.

مشکلات قلبی :

همانطور که پیش تر نیز به آن اشاره شد این مشکل منجر به اختلالات قلبی خواهد شد و در نهایت می تواند به سکته مغزی ، حمله قلبی یا مواردی از این قبیل ختم شود.

مشکلات پوستی :

تعداد کمی از افرادی که مبتلا به بیماری گریوز هستند دارای پوستی قرمز ،با ضخامت در نواحی پا و ساق پا هستند. البته این عارضه با درد همراه نیست اما باعث ایجاد ناراحتی در افراد می شود که با مصرف پمادهای هیدروکورتیزون می توان درد را کنترل کرد.

طوفان تیروئیدی :

یکی از مواردی که از جمله عارضه های نادر و البته کشنده می باشد که در صورتی که مشکل پرکاری تیروئید درمان نشود روی می دهد و باعث به وجود امدن مشکلاتی می شود و باید هرچه سریع فرد با داروهای آنتی تیروئید درمان را شروع کند.

مشکلاتی که بیماری گریوز در زمان بارداری به وجود می آورد ؟

هورمون تیروئید نقشی کلیدی در رشد مغز و سیستم عصبی نوزاد دارد. درمان نشدن پرکاری تیروئید در زمان بارداری منجر به آسیب رسیدن به مادر و جنین به دنیا نیامده شود. مادران مبتلا به بیماری گریوز باید به طور کامل تحت نظر پزشک قرار بگیرند تا ماهیانه با تست سطح هورمون ها مطمئن شود که در مادر و جنین در وضعیتی ایمن قرار دارند. بالا رفتن مقدار هورمون تیروئید در حین حاملگی می تواند باعث بالا رفتن خطر های زیر شود :

  • کاهش وزن به هنگام تولد (نوزادانی که با وزن کمتر از ۲.۲۶ کیلوگرم متولد شده اند)
  • سقط جنین
  • پره اکلامپسی (فشار خون بالای مادر در بارداری)
  • نوزاد نارس (تولد نوزاد در هفته ۳۷ بارداری)
  • پرکاری تیروئید در جنین
  • نارسایی احتقانی قلب در مادر

آیا بیماران مبتلا به بیماری گریوز می توانند جراحی های زیبایی را بدون هیچ مشکلی انجام دهند؟

جراحی های زیبایی امروزه مبدل به یکی از دغدغه های افراد شده است و به دلیل پرطرفدار بودن جراحی ها یا تکنیک های جوانسازی و زیبایی همواره زیباجویان در پی یافتن شرایط انجام آن و مواردی از این قبیل هستند. افرادی که به عارضه گریوز مبتلا هستند نیز مایل هستند بدانند که آیا این امکان وجود دارد که عمل های زیبایی مانند پروتز سینه ، جراحی بینی ، جراحی پلک ، کاشت ابرو ، کاشت مو ، لابیاپلاستی ، لیپوماتیک، پروتز باسن، جراحی چانه، لیفت سینه، لیزیک را انجام دهند یا باید تا پایان درمان صبر کنند؟ برای این امر باید به پزشک مراجعه شود. البته در قدم اول با مطالعه مقالات فوق در سایت راز جراحی می توانید بسیاری از سوالات را پاسخ دهید و در مورد هر کدام از این متدهای زیبایی اطلاعاتی جامع به دست بیاورید.

پیشگیری از بیماری گریوز

پروژهشگران تاکنون به این نتیجه نرسیده اند که دقیقا چه عاملی باعث بروز بیماری گریوز می شود. به همین دلیل نمی توان گفت که راهی برای پیشگیری از عارضه مذکور پیدا شده است .

سخن آخر

در این مقاله راز جراحی در مورد بیماری گریوز و درمانهای آن صحبت کردیم. همچنین متوجه شدیم که عارضه مذکور گاها می تواند خطرناک باشد و زندگی افراد را تهدید کند. اما تکنیک های درمانی در صورتی که به موقع برای بیماران انجام شوند، می توانند تا حدود بسیار زیادی موفق بوده و عارضه های ناشی از این بیماری را مورد کنترل خود قرار دهند یا به طور دوره ای مدتی علائم بیماری را متوقف کنند. در صورتی که نشانه هایی از مواردی که گفته شد را دارید بهتر است سریعا به یک پزشک متخصص مراجعه نمایید تا مراحل تشخیصی برای شما انجام شده و خیلی زود درمان را شروع کنید.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید

آخرین مقالات

هرآنچه باید در مورد پروتز سینه بدانید⭐عوارض انواع و هزینه

هرآنچه باید در مورد پروتز سینه بدانید⭐عوارض انواع و هزینه

  خانم های عزیزی که به خاطر بارداری های متعدد ، کاهش و افزایش وزن ، بالا رفتن سن یا اصلا به طور ژنتیکی سینه های کوچک و دفورمه ای دارند ، یا حتی اگر به سبب درمان بیماری سرطان بخشی یا تمام بافت پستان های خود را از دست داده اند ، مطلب پروتز سینه برایشان حتما بحث...

مقالات پربازدید

درخواست مشاوره

"(*)" indicates required fields

نام و نام خانوادگی(*)
جنسیت(*)

پرسش و پاسخ تکمیلی

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مقالات مرتبط

بوتاکس

بوتاکس

بوتاکس (Botox) ، عمدتاً به دلیل توانایی آن در کاهش دادن شکل ظاهری چین و چروک ها و جوانسازی صورت در میان همگان شهرت یافته است. این روند همچنین برای درمان مشکلاتی از قبیل اسپاسم گردن، عرق کردن زیاد، سردردهای میگرنی، کبد بیش فعال و تنبلی چشم نیز کاربرد دارد. در صورتی که...

لیفت سانترال لب

لیفت سانترال لب

لب ها عضوی در صورت می باشند که زیبایی و شادابی آن ها می تواند باعث زیبایی چهره شود. با بالا رفتن سن لب ها مانند دیگر اجزای صورت تحت تاثیر جاذبه حالت افتادگی پیدا می کنند. روش های مختلفی برای زیبا سازی لب وجود دارد که تزریق فیلر و پروتز لب از جمله این روش ها به شمار می...

باسن برزیلی

باسن برزیلی

شکل و تناسب باسن، فاکتور مهمی در جذابیت و داشتن یک اندام تراشیده می باشد. جراحی باسن برزیلی (BBL Butt Lift) ، می تواند با استفاده از تکنیک هایی از قبیل تزریق چربی ، شکل ظاهری پر تری را در باسن شما خلق کرده و کانتور باسن شما را بهبود بخشد، البته افرادی هستند که با...