| خانه 4 بلاگ 4 جراحی مغز

جراحی مغز

اسفند ۲۷, ۱۴۰۱ | بلاگ, جراحی سر و گردن, درمانی | ۰ دیدگاه

مغز قادر می باشد که کنترل و هماهنگی عملکرد های ارادی و غیر ارادی بدن را بر عهده بگیرد همچنین عملکردهایی نظیر حافظه یادگیری و تفکر توسط مغز کنترل و هماهنگ می شود.مانند هر عضو دیگری در بدن مغز نیز می تواند در معرض خونریزی،عفونت، تروما و انواع دیگر آسیب ها قرار بگیرد. آسیبی که در مغز به وجود می آید گاهی اوقات نیاز به انجام جراحی مغز دارد تا شناسایی و درمان مشکل صورت پذیرد. در این مقاله با راز جراحی همراه باشید تا اطلاعات مفیدی کسب کنید.

جراحی مغز - راز جراحی

عبارت جراحی مغز به یک سری عملیات پزشکی گفته می شود که شامل بازسازی و ترمیم ساختاری در مغز می شود.

انواع مختلفی از جراحی مغز وجود دارد که بستگی به ناحیه و شرایط مورد نظر دارد . پیشرفت هایی که در تکنولوژی به وجود امده است این امکان را برای جراحان فراهم کرده که در قسمت هایی از مغز بدون حتی وجود یک برش در سر و یا نزدیک ان عمل جراحی انجام دهند.

جراحی مغز یک پروسه بحرانی و پیچیده می باشد. نوع جراحی مغز انتخاب شده تا حد زیادی بستگی به بیماری مورد نظر دارد مثلا انوریسم مغزی را می توان با استفاده از کاتتری که به شریان کشاله ران وارد می شود مورد ترمیم قرار داد.

اگر آنوریسم مغزی دچار پارگی باشد از یک جراحی باز به نام کرانیوتومی ممکن است استفاده شود.جراحان مغز تا جایی که امکان پذیر باشد هر جراحی را با دقت هرچه تمام تر به صورت موردی انجام می دهند.

چه هنگام از جراحی مغز استفاده می شود؟

جراحی مغز برای اصلاح هرگونه ناهنجاری که در مغز به وجود آمده است مورد استفاده قرار می گیرد.این مشکلات ممکن است مادر زادی باشند یا بر اثر بیماری ، آسیب یا مشکلات دیگر پدید بیایند.

ممکن است افراد بر اثر وجود مشکلات زیر در مغز یا اطراف آن نیاز به عمل مغز پیدا کنند. در زیر به این موارد اشاره خواهیم کرد:

  • وجود تومور مغزی
  • خونریزی – خونریزی در مغز
  • هماتوم – لخته شدن خون در مغز
  • آنوریسم مغزی – ضعف در عروق خونی
  • ناهنجاری های شریانی وریدی – عروق خونی غیر طبیعی
  • آبسه مغزی – عفونت در مغز
  • هیدروسفالی – تورم مغز
  • آسیب به بافت محافظ (دورا) پوشاننده مغز
  • بیماری های مغزی که نیاز به کاشت دستگاه الکترونیکی دارند
  • فشار پس از آسیب یا سکته مغزی
  • آسیب یا تحریک عصبی
  • شکستگی جمجمه
  • صرع

تمامی این موارد نیازی به عمل مغز ندارند. اما بسیاری از انها نیاز به جراحی دارند. به خصوص اگر ریسک  بروزمشکل در سلامتی را به همراه داشته باشند به طور مثال انوریسم مغزی نیازی به جراحی باز ندارد در حالیکه در موردی همچون پارگی عروق عمل مغز می بایست انجام شود.

علائمی که نشاندهنده این موضوع می باشند که نیاز به جراحی وجود دارد:

این علائم نسبت به نوع و شدت هر بیماری ممکن است متفاوت باشد.

سردرد،حالت تهوع،استفراغ،خواب آلودگی و تشنج

آمادگی برای جراحی مغز

  • جست و جو برای پیدا کردن جراح مغز

برای انجام این پروسه در قدم نخست باید به دنبال یک جراح با تجربه بگردید برای اینکار می توانید از طریق پرس و جو و جست و جو در اینترنت به دنبال شخص مورد نظرتان بگردید و قرار ملاقاتی را با او تنظیم کنید.

جراح شما ممکن است دستورالعمل هایی را برای چگونگی آمادگی برای انجام این عمل به شما ارائه دهد.

درباره داروهایی مصرفی تان باید با پزشک صحبت کنید حتما لیستی از تمامی داروها حتی مکمل ها و داروهایی بدون نسخه مصرفی تان در اختیار پزشک قرار دهید .ممکن است چند روز پیش از انجام این پروسه نیاز به متوقف کردن این داروها داشته باشید.

پیش از شروع این پروسه نیاز به انجام انواعی از آزمایشات را خواهید داشت که شامل آزمایشات فیزیکی، آزمایش خون ،آزمایشات مغزی و سی تی اسکن یا آم آر آی را دارید.

در مورد جراحی های پیشینی که انجام دادید یا داروهایی بیهوشی که ممکن است به انها آلرژی داشته باشید نیز می بایست حتما با پزشک خود مشورت کنید.مصرف  الکل را چند روزی پیش از عمل می بایست کنار بگذارید زیرا می تواند در روند عمل و ریکاوری اختلال ایجاد کند.

ممکن است پیش از انجام جراحی پزشک از شما بخواهد که پیش از جراحی موهایتان را با نوعی مخصوص از شامپو ضد باکتری شست وشو دهید.

تمامی وسایلی که نیاز دارید را از قبل از جراحی اماده کنید.ممکن است درمدت زمان بستری در بیمارستان به وسایلی احتیاج داشته باشید.

پیش از انجام این جراحی نیاز دارید که از مدت زمان مشخصی که معمولا ۸ ساعت پیش از جراحی می باشد را ناشتا باشید.

انواع مختلف جراحی مغز

گونه های مختلفی از عمل مغز وجود دارد که با توجه به ایراد و نقص های به وجد امده که قرار است مورد درمان قرار گیرند، انتخاب می شود.

  • کرانئوتومی

کرانئوتومی نوعی از جراحی مغز می باشدکه شامل ایجاد یک برش در جمجمه و ایجاد یک حفره به نام فلپ استخوانی در جمجمه می شود. برای شروع شخص تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد مویی که بر روی پوست سر قرار دارد شیو می شود جراح مغز کرانئوتومی را با برش دادن پوست سر بر روی ناحیه ای که تصور می شود آسیب مغزی در آن قرار دارد، انجام می دهد.پس از این مرحله این ناحیه جهت جلوگیری از هرگونه عفونت مورد ضدعفونی قرار می گیرد. جراح برشی را بر روی پوست سر ایجاد می کند و با استفاده از دریل پزشکی و اره قسمتی از استخوان را که فلپ استخوانی نامیده می شود را جدا می کند.مرحله بعدی جدا کردن دورا برای دسترسی به مغز می باشد ،در حین جراحی باز جراح ممکن است فرآیند های نظیر خارج کردن تومورها، قطع کردن انوریسم ،خارج کردن خون یا مایعات از عفونت مغزی ایجاد شده ،برداشتن بافت های غیرطبیعی در مغز را نیز انجام دهد.

هنگامی که عملیات انجام شد فلپ استخوانی با ایجاد بخیه، جای گذاری صفحات یا سیم در جای خود محکم می شود.حفره ممکن است در شرایط وجود تومور ،عفونت مغزی یا تورم مغزی باز بماند. در نهایت برش ایجاد شده را می بندد و بر روی ان گاز استریل را قرار می دهند این پروسه معمولا چیزی حدود دو ساعت الی دو ساعت و نیم به طول می انجامد.

  • بیوپسی

این پروسه با برداشتن یک قطعه کوچک از بافت مغزی یا تومور انجام می شود و بعد این بافت را توسط میکروسکوپ مورد آزمایش و بررسی قرار می دهند. این پروسه شامل ایجاد برش و حفره ای کوچک در جمجمه می شود.

  • روش کم تهاجمی جراحی اندوسکوپی داخل بینی

این نوع از جراحی به جراح این امکان را می دهد که تومورها و ضایعات را از طریق بینی و سینوس ها خارج کند. در این روش بدون ایجاد هیچ گونه برشی به قسمت هایی از مغزدسترسی داشته باشند. این پروسه با استفاده از یک اندوسکوپ که دستگاهی می باشد که دارای نور و دوربین می باشد که به جراح امکان مشاهده را خواهد داد.دکتر قادر است از این روش برای برداشتن تومورهای موجود در غده هیپوفیز،تومورهای پایه جمجمه و تومورهایی که در قسمت پایینی مغز رشد می کند استفاده کند.

  • نورواندوسکوپی کم تهاجمی

شبیه به جراحی اندوسکوپی داخل بینی که کم تهاجمی است، نورواندوسکوپی از آندوسکوپ ها برای حذف تومورهای مغزی استفاده می کند. جراح شما ممکن است حفره‌هایی به اندازه یک سکه در جمجمه ایجاد کند تا در طول جراحی به بخش‌هایی از مغز شما دسترسی پیدا کند.

  • تحریک عمیق مغز

مانند روش بیوپسی این پروسه با ایجاد یک حفره در جمجمه انجام می پذیرد اما به جای اینکه نمونه برداری از بافت صورت بگیرد جراح یک الکترود کوچک را در بخش عمیق مغز فرو می برد .الکترود به باتری که بر روی سینه قرار دارد و مانند یک ضربان سازاست متصل می شود و سیگنال های الکتریکی به شناسایی علائم از بیماری های مختلف از جمله بیماری پارکینگسون کمک خواهد کرد.

جراحی مغز در بیداری چیست؟

این نوع از عمل ابتدا بری درمان تشنج های صرع و بیماری پارکینسون استفاده می شد ، اما امروزه به کرات برای برداشتن تومورهای سرطانی نزدیک بخش هایی از مغز که روی عملکردهای حیاتی تاثیر می گذارند ، استفاده می شود. بیدار ماندن بیمار به او اجازه می دهد تا به سوالاتی پاسخ دهد که به جراح کمک می کند تا مناطقی که روی عملکردهایی مثل بینایی ، حرکت یا صحبت کردن اثر می گذارند را تعیین کند. پزشک با بهره گرفتن از این اطلاعات ، روش درمانی را مشخص می کند.

در جراحی مغز در حالت بیداری ، متخصص بیهوشی از داروی آرام بخش و ضد درد استفاده می کند و فشار خون ، ضربان قلب و اکسیژن رسانی را زیر نظر می گیرد و تمام مدت کنار شما می ماند. به علاوه این موارد ، جراح با استفاده از داروی بی حسی ، اسکالپ یا کف سر را بی حس می کند.

لزوما بیمار در طول پروسه به طور کامل بیدار نخواهد بود. متخصص بیهوشی می تواند سطح داروی تزریقی را تنظیم کند تا در زمان نیاز ، شخص بیدار شود. حتی در این زمان هم نیازی نیست که فرد به سطحی از هوشیاری برسد که بتواند صحبت کند ؛ بلکه به سطحی می رسد که بتواند با فشار دادن دست یا دیگر نشانه ها پاسخ دهد. برخی بیماران حتی به یاد نمی آورند که به هوش بوده اند. البته در نظر داشته باشید در مرحله ای که استخوان برداشته می شود و یا در انتهای کار سر جای خود قرار می گیرد ، بیمار چیزی متوجه نخواهد شد و در بیهوشی به سر می برد. مشورت و صحبت کردن با متخصص بیهوشی پیش از عمل مغز می تواند به کاهش استرس و اضطراب شما کمک کند.

در حین جراحی پزشک از شما می خواهد تا به سوالاتی پاسخ دهید ، یا عکس ها و کلمات روی کاغذ را بخوانید ، اعداد را بشمارید ، انگشت خود را بالا آورید و از این قبیل کارها.

مدیریت درد پس از جراحی مغز

متخصص های بیهوشی ، تخصص مدیریت درد و ناراحتی مربوط به عمل را نیز دارند. قبل از پروسیجر ایشان از بیمار در مورد میزان تحمل درد او سوال می کند تا در مورد اینکه چطور باید این عارضه را کنترل کند ، اطلاعات مفیدی به دست آورد. ایشان همچنین در مورد دوز مناسب داروی مسکن و امکان بهره گرفتن از داروی غیر مسکن نیز آگاهی پیدا می کند. دکتر بیهوشی قبل از پروسه درمان را بر اساس این اطلاعات تنظیم می کند.

پزشک همچنین فاکتورهایی مثل تاثیر احتمالی داروی مسکن بر اکسیژن رسانی و تنفس در طول ریکاوری اولیه را در نظر می گیرد. عامل دیگری که باید به آن توجه شود ، توانایی بیمار در تعامل حین جراحی مغز است. سبک سنگین کردن مزایا و معایب ، مخصوصا در داروهای مسکنی که در ۲۴ ساعت اولیه مصرف می شود ، اهمیت بالایی دارد.

ریسک های جراحی مغز

مانند هر نوع جراحی که در بدن انجام می پذیرد جراحی مغز نیز می تواند انواعی از عوارض را به همراه داشته باشد عمل مغز یک رویداد بسیار بزرگ پزشکی است بنابراین مقادیرریسک بسیار زیادی را به همراه خواهد داشت.

از جمله ریسک هایی که ممکن است در نتیجه جراحی مغز به وجود بیاید می توان به موارد زیر اشاره کرد:

واکنش آلرژیک به ماده بیهوشی ،خونریزی مغزی،به وجود امدن لخته خون ،تورم مغزی،کما، اختلال گفتاری ،دیداری یا تعادل

عفونت در مغز یا در نواحی که زخم وجود دارد:

مشکل در حافظه

تشنج و سکته

ریکاوری بعد از جراحی مغز

  1. جراحی مغز یک پروسه بزرگ می باشد و نیازمند دوره ریکاوری طولانی تری می باشد.
  2. بعد از انجام این جراحی باید برای بازگشت به روال زندگی روزمره تان بیش از چند هفته پیش رو را برنامه ریزی کنید و از فعالیت های فیزیکی تان مدت زمانی را دور بمانید.
  3. معمولا ۳-۴ روز بعد از جراحی نیاز است که در بیمارستان بمانید.
  4. دردی متوسط و تورم برای چند هفته بعد از جراحی برایتان وجود خواهد داشت.
  5. از محل کار یا مدرسه باید به مدت ۳ ماه مرخصی بگیرید.
  6. ممکن است که چند سال بعد از انجام جراحی نیازبه مصرف داروهای ضد تشنج دارید.
  7. ممکن است بعد از انجام جراحی اطراف چشم افراد دچار تورم و کبودی شود که مشکلی غیر عادی نمی باشد  و افراد می توانند با قرار دادن کمپرس سرد هر بار به مدت ۱۰ الی ۲۰ دقیقه استفاده کنید.
  8. حتما به این نکته توجه کنید که برای تسکین درد و تورم باید کیسه آب سرد را درون یک حوله یا دستمالی قرار دهید.
  9. تاریخ هایی که نیاز به معاینه بعد از جراحی را با پزشک دارید حتما یادداشت کنید و به هیچ عنوان این زمان ها را فراموش نکنید.
  10. جراحان بعد از انجام جراحی مغز بر روی نواحی که برش انجام شده است بخیه های جذبی می زنند اما در صورتی که بخیه نیاز به کشیدن داشته باشد باید این موضوع را هماهنگ کنید.
  11. بعد از انجام جراحی بهتر است که سر خود را بالا بگیرید تا از به وجود امدن و افزایش هرگونه تورم خودداری کنید.
  12.  از سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل خودداری کنید.
  13. تا چند روز بعد از جراحی نمی توانید دوش بگیرید و بعد از ان نیز باید دستورالعمل های پزشک را در خصوص چگونگی استحمام به خوبی دنبال کنید.
  14. علیرغم زمان طولانی بهبودی، عمل مغز برای افراد مبتلا به صرع می تواند ارزش آن را داشته باشد. اگر فکر می کنید کاندیدای خوبی هستید با پزشک خود صحبت کنید.او به شما در مورد مزایا و خطرات احتمالی جراحی توضیح خواهد داد.

سخن آخر

حین انجام جراحی مغز جراح به طور موقت قسمتی از جمجمه را بر می دارد و بر روی قسمت هایی از مغز شما عمل جراحی را انجام می دهد این کار برای برداشتن تومور یادرمان انوریسم یا دلایلی دیگر ممکن است انجام شود.

مانند تمامی جراحی ها این جراحی نیز ممکن است ریسک هایی را شامل شود معمولا جراح بهترین روش درمانی را برای کاهش دادن خطرات و عوارض انجام خواهد داد.

بعد از انجام جراحی بهتر است که دستورالعمل ها را به خوبی دنبال کنید در صورتی که علائم شدیدی نظیر سردرد ،تشنج یا عفونت را تجربه کردید بهتر است که حتما با پزشک خود تماس بگیرید.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید

آخرین مقالات

هرآنچه باید در مورد پروتز سینه بدانید⭐عوارض انواع و هزینه

هرآنچه باید در مورد پروتز سینه بدانید⭐عوارض انواع و هزینه

  خانم های عزیزی که به خاطر بارداری های متعدد ، کاهش و افزایش وزن ، بالا رفتن سن یا اصلا به طور ژنتیکی سینه های کوچک و دفورمه ای دارند ، یا حتی اگر به سبب درمان بیماری سرطان بخشی یا تمام بافت پستان های خود را از دست داده اند ، مطلب پروتز سینه برایشان حتما بحث...

مقالات پربازدید

درخواست مشاوره

"(*)" indicates required fields

نام و نام خانوادگی(*)
جنسیت(*)

پرسش و پاسخ تکمیلی

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مقالات مرتبط

بوتاکس

بوتاکس

بوتاکس (Botox) ، عمدتاً به دلیل توانایی آن در کاهش دادن شکل ظاهری چین و چروک ها و جوانسازی صورت در میان همگان شهرت یافته است. این روند همچنین برای درمان مشکلاتی از قبیل اسپاسم گردن، عرق کردن زیاد، سردردهای میگرنی، کبد بیش فعال و تنبلی چشم نیز کاربرد دارد. در صورتی که...

کاشت مو

کاشت مو

همیشه این سوال براتون پیش میاد که بعد از کاشت مو (Hair transplant) میزان تراکم به چه صورت میشه آیا مثل قبل موهای پرپشتی میتونید داشته باشید ؟؟!! یا اینکه خط رویش مو میتونه طبیعی باشه که کسی متوجه پیوند مو شما نشه ؟؟؟!! یا این سوال که آیا موها بصورت فلپ برداشته میشه یا...

لیفت سانترال لب

لیفت سانترال لب

لب ها عضوی در صورت می باشند که زیبایی و شادابی آن ها می تواند باعث زیبایی چهره شود. با بالا رفتن سن لب ها مانند دیگر اجزای صورت تحت تاثیر جاذبه حالت افتادگی پیدا می کنند. روش های مختلفی برای زیبا سازی لب وجود دارد که تزریق فیلر و پروتز لب از جمله این روش ها به شمار می...