| خانه 4 بلاگ 4 سرطان پوست

سرطان پوست

فروردین ۱۶, ۱۴۰۱ | بلاگ, درمانی | ۰ دیدگاه

وقتی در مورد پوست بدن خود با نگاهی ریزبینانه تر نظر می کنیم ، به مانند لباسی است که سراسر بدن را ما پوشانده و بزرگ ترین ارگان در بدن محسوب می شود. این اندام ، بدن شما را در برابر میکروب ها حفظ کرده و درجه حرارت بدن را تنظیم می کند. گاهی عوامل وراثتی یا قرار گرفتن در معرض عوامل آسیب رسان ، این اندام را که به مانند محافظ اندام های داخلی بدن ما عمل می کند ، در معرض آسیب دیدگی قرار داده و با وقوع بهم خوردگی در تعادل این اندام ، مشکلاتی از قبیل سرطان پوست در آن حادث می شود. بنابراین ، لازم است سطح اطلاعات خود را در خصوص این سپر حفاظتی اندام های داخلی بالا ببریم تا با مراقبت صحیح از آن و پیشگیری به موقع در صورت بروز مشکلات جدی ، بتوانیم اقدامات موثری را به مرحله اجرا در آوریم. با ادامه مطالعه بخش های بعدی مقاله راز جراحی درباره سرطان پوست ، با علل ، علائم ، انواع ، تشخیص ، مراحل ، درمان ، راه های پیشگیری و بسیاری موضوعات مرتبط دیگر با سرطان پوست ، آشنا شوید.

سرطان پوست - راز جراحی

انواع سرطان پوست

  • کارسینوم سلول پایه

کارسینوم سلول پایه در سلول های پایه ای آغاز می شود که در سطوح زیرین اپیدرم یا بشره ، جایگزین سلول های پیر می شوند. این نوع سرطان پوست معمولاً بر روی سطح پوست نمایان می شود.

معمولاً کارسینوم سلول پایه به نواحی دیگر بدن ، گسترش پیدا نمی کند. در موارد نادر ، این بیماری می تواند یک تهدید برای زندگی محسوب شود.

بر اساس مطالعات انجام شده توسط انجمن سرطان آمریکا (ACS ) در حدود ۸۰ درصد تمام سرطان های پوست ، سرطان پوست پایه می باشند.

  • سرطان سلول های فلس دار

سرطان سلول های فلس دار ، سلول های خارجی ترین بخش بشره را تحت تاثیر قرار می دهد.

سلول های فلس دار در نواحی دیگر از قبیل ریه ها و غشاهای مخاطی نیز یافت می شوند. وقتی سرطان سلول های فلس دار در پوست شکل می گیرد ، تحت عنوان سرطان سلول فلس دار جلدی ، نامیده می شوند.

این نوع سرطان معمولاً در نواحی از بدن که مرتباً در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید قرار دارند ، ایجاد می شود. این مشکل ، به خوبی قابل درمان است ولی در صورتی که بدون درمان رها شود ، می تواند برای زندگی ، تهدید آمیز باشد.

بنا به اظهارات انجمن سرطان پوست ، سرطان سلول های فلس دار ، دومین نوع سرطان پوست رایج می باشد.

هر ساله در حدود ۵.۴ میلیون فرد مبتلا به سرطان سلول های پایه و فلس دار ، شناسایی می شوند. این سرطان ها بیشتر در نواحی از بدن مثل سر و گردن که در مقایسه با سایر بخش های بدن ، بیشتر در معرض تابش نور خورشید قرار دارند ، اتفاق می افتد.

  • ملانوما

الگوی دیگر سرطان پوست ، ملانوما می باشد که حدود یک درصد کل سرطان های پوست را شامل می شود. این نوع سرطان ، از سلول هایی منشاء می گیرد که به پوست شما ، رنگ می دهند. این سلول ها تحت عنوان ملانوسیت ، شناخته می شوند.

خال های غیر سرطانی توسط ملانوسیت ها شکل می گیرند ولی الزاماً سرطانی نمی شوند.

ملانوما می تواند در هر ناحیه ای از بدن شکل گیرد. آنها بیشتر در ناحیه قفسه سینه و پشت مردان و پاهای زنان ، تشکیل می شوند.

بیشتر ملانوماها در صورت شناسایی به موقع ، قابل درمان می باشند. البته ، در صورت رها شدن بدون درمان ، می توانند به بخش های دیگر بدن پخش شده و در این شرایط ، درمان آنها ، دشوار تر می شود. بعلاوه ، احتمال پخش شدن ملانوما در مقایسه با سرطان های پوست سلول پایه ، بیشتر است.

  • سرطان پوست سلول مرکل

سرطان پوست سلول مرکل ، یکی از انواع نادر سرطان پوست ایجاد شده در اثر رشد بیش از حد سلول های مرکل می باشد. سلول های مرکل ، نوع تخصصی سلول های یافت شده در بشره می باشند.

بررسی های انجام شده در سال ۲۰۲۱ ، ۱۵۰۰ مورد ابتلای سالانه به سرطان سلول مرکل در آمریکا را نشان می دهد. این سرطان ، ظاهراٌ در مردان در مقایسه با زنان بیشتر بوده و در میان جمعیت سفید پوستان ، شیوع بیشتری دارد.

این سرطان علیرغم نادر بودن ، به علت قدرت گسترش سریع به بخش های دیگر بدن ، بسیار خطرناک است.

  • لیمفومای پوست

بدن دارای گلبول های سفید در خون می باشد که به عنوان بخشی از سیستم ایمنی ، برای مبارزه با عفونت و بیماری ، کار می کنند. این سلول ها تحت عنوان لنفوسیت شناخته می شوند. وقتی سلول ها به شکلی ناهنجار در پوست شروع به رشد می کنند ، لیمفومای پوستی شکل می گیرد.

  • کاپوسی سارکوما

کاپوسی سارکوما به شکل زخم یا تومورهای قرمز ، قهوه ای یا بنفش بر روی پوست نمایان می شود. ضایعه های کاپوسی سارکوما یا KS می توانند بر روی نواحی تناسلی ، دهان ، یا گره های لنفاوی نیز نمایان شوند. اگر این تومورها بر روی سطح باقی بمانند ، علائمی را تجربه نخواهید کرد.

البته ضایعه های KS می توانند در داخل بدن از قبیل گلو یا شکم نیز پخش شوند. اگر این اتفاق بیافتد ، خونریزی رخ داده و این رویداد برای زندگی ، تهدید آمیز می باشد.

  • کراتوز اکتینیک

کراتوز اکتینیک اغلب به صورت زخم های قرمز ، صورتی یا قهوه ای رنگ نمایان می شود. این زخم ها ، سرطانی نیستند ، ولی نوعی پیش سرطان محسوب می شوند. در صورت رها شدن بدون درمان ، این ضایعه های پوستی ، به کارسینوم سلول فلس دار تبدیل می شوند.

درمان سرطان پوست

طرح درمان پیشنهادی به فاکتورهای مختلفی وابسته است. این فاکتورها شامل موارد زیر می باشد:

  • اندازه سرطان
  • موقعیت سرطان
  • نوع سرطان
  • مرحله سرطان

روش های درمان سرطان پوست عبارتند از:

۱ . کرایو سرجری

توده رشد کرده با استفاده از نیتروژن مایع منجمد شده و با یخ زدایی ، بافت تخریب می شود.

۲ . جراحی برداشت کل ضایعه برای نمونه برداری

پزشک توده رشد کرده و بخشی از پوست سالم اطراف آن را بریده و بر می دارد.

۳ . جراحی موس

در این فرایند ، توده رشد کرده به صورت لایه لایه ، برداشته می شو. هر لایه در زیر میکروسکوپ آزمایش می شود. این لایه ها تا جایی برداشته می شوند که دیگر هیچ سلول ناهنجاری ، قابل مشاهده نباشد.

۴ . کورتاژ و الکترودسیکیشن

یک تیغ قاشق شکل ، سلول های سرطان را برمی دارد و سلول های باقی مانده ، با یک سوزن الکتریکی ، سوزانده می شوند.

۵ . شیمی درمانی

این درمان به صورت خوراکی ، استعمال موضعی یا تزریق با سوزن برای کشتن سلول های سرطانی ، قابل دریافت می باشد.

۶ . درمان فوتودینامیک

نور لیزر و داروها ، سلول های سرطان را تخریب می کنند.

۷ . پرتودرمانی

پرتوهای انرژی پر قدرت ، سلول های سرطان را می کشند.

۸ . درمان بیولوژیکی

درمان های بیولوژیکی ، سیستم ایمنی شما را برای مبارزه با سلول های سرطان ، تحریک می کنند.

۹ . ایمونوتراپی

داروها برای تحریک سیستم ایمنی و کشتن سلول های سرطان ، استفاده می شوند.

علت سرطان پوست

سرطان پوست زمانی رخ می دهد که جهش هایی در DNA سلول های پوست شما اتفاق افتاده باشد. این جهش ها باعث می شود که سلول های پوست به شکلی غیر قابل کنترل رشد کرده و توده ای از سلول های سرطانی را شکل دهد. بسیاری از علل سرطان پوست ، نامعلوم هستند. بیشتر خال ها ، به ملانوما تبدیل نمی شوند و محققان در این باره هنوز به نتیجه قطعی دست پیدا نکرده اند.

البته ، فاکتورهای خطر ، می توانند شما را در برابر شکل گیری سرطان پوست ، از قبیل ملانوما ، آسیب پذیر کنند. این فاکتورهای خطر شامل موارد زیر می باشند:

۱ . قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید

مرکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) اعلام کرده است که قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید یک فاکتور خطر مهم برای انواع سرطان های پوست محسوب می شود. منابع قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش ، شامل موارد زیر می باشد:

  • خورشید
  • برنزه کردن
  • لامپ های خورشیدی

۲ . خال ها

همانطور که قبلاً ذکر شد ، خال ها همیشه نشانه سرطان پوست نمی باشند. البته ، گاهی آنها در صورت بالا بودن تعداد ، به ملانوما تبدیل می شوند.

۳ . پوست سفید ، موی روشن و کک مکی بودن

افراد دارای پوست روشن تر ، در معرض خطر ابتلای بیشتر به سرطان پوست هستند. این امر خصوصاً در افراد دارای ویژگی های زیر ، رایج تر است :

  • موهای بلوند یا قرمز طبیعی
  • چشم های سبز یا آبی
  • پوست روشنی که به راحتی در برابر نور خورشید ، دچار سوختگی شود.

۴ . سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پوست

طبق اظهارات مرکز تحقیقات سرطان انگلستان ، اگر در والدین ، خواهر یا برادر یا فرزندان ، ملانوما تشخیص داده شده باشد ، شما در معرض خطر ابتلای بیشتر قرار دارید. مطالعات انجام شده در این مرکز نشان می دهد که این مشکل با سبک زندگی و قرار داشتن در معرض نور خورشید ، داشتن پوست روشن و تغییرات ژن در خانواده در ارتباط است.

اگر دارای سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پوست باشید ، متخصص ، موارد زیر را به شما توصیه می کند:

  • انجام تست های خودآزمایی کنترل پوست به صورت ماهانه
  • ویزیت شدن توسط متخصص پوست
  • الویت دادن به استفاده از کرم ضد آفتاب و راه های دیگر مراقبت از پوست در برابر نور خورشید
  • اجتناب از برنزه کردن پوست یا قرار گرفتن در معرض نور لامپ های خورشیدی

۵ . سیستم ایمنی ضعیف

وقتی بیماری ها یا درمان های دیگر باعث آسیب دیدن سیستم ایمنی می شود ، احتمال ابتلا به سرطان پوست ، افزایش می یابد.

سیستم ایمنی شما در صورتی ضعیف می شود که :

  • تحت شیمی درمانی قرار گرفته باشید.
  • داروهای خاصی را مصرف کرده باشید.
  • به یک بیماری خود ایمن که باعث تضعیف سیستم ایمنی می شود ، مبتلا باشید.

۶ . سن بالا

هر چند سرطان پوست در کودکان و جوانان نیز مشاهده شده است ، ولی بیشتر در میان افراد بالای ۳۰ سال ، رواج دارد.

علائم سرطان پوست

سرطان های پوست همگی شبیه به هم نمی باشند و باعث بروز علائم اولیه نمی شوند. البته ، تغییرات غیرعادی در پوست می تواند یک علامت هشدار دهنده برای انواع مختلف سرطان محسوب شود. دقت کردن به این تغییرات در پوست به تشخیص زودهنگام کمک می کند. علائم سرطان پوست ، شامل موارد زیر می باشد:

  • ضایعه های پوستی

یک خال جدید ، یک توده رشد کرده به شکل غیر عادی ، یک برآمدگی ، یا یک لکه سیاهی که رشد کرده و ناپدید نمی شود.

  • عدم تقارن

دو نیمه ضایعه یا خال شبیه به هم نباشند.

  • مرز دار شدن

ضایعه ها دارای لبه های ناهموار و غیر یکنواخت باشند.

  • رنگ

یک لکه دارای رنگ غیر عادی از قبیل سفید ، صورتی ، سیاه ، آبی یا قرمز باشد. گاهی در یک ضایعه ، بیش از یک رنگ دیده می شود.

  • قطر

اندازه ضایعه ، بیش از ۱.۴ اینچ با به اندازه یک پاک کن باشد.

پیشگیری از سرطان پوست

برای کاهش خطر سرطان پوست ، از قرار دادن پوست در معرض نور خورشید و دیگر منابع اشعه ماوراء بنفش برای مدت زمان طولانی ، خودداری کنید.

برای مثال:

  • از برنزه کردن بدن و قرار گرفتن در معرض نور لامپ های خورشیدی خودداری کنید.
  • از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب ، در زمان هایی که شدت آن بسیار زیاد است ، یعنی بین ساعات ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر ، خوداری کنید. در طول ساعات مذکور ، قرار گرفتن در سایه نیز مضر است.
  • از کرم های ضد آفتاب با فاکتور حفاظتی ۳۰ یا بالاتر بر روی هر پوستی که بیش از ۳۰ دقیقه در معرض نور خورشید قرار می گیرد ، استفاده کنید.
  • در ساعات روشن روز ، در هنگام خروج از منزل ، کلاهی بگذارید که به مانند سایه بان عمل کند.
  • عینک آفتابی بزنید.

در صورت مشاهده تغییرات یا توده های رشد کرده یا لکه بر روی پوست ، به متخصص پوست مراجعه کنید. اگر موضوعی در خصوص پوست تان شما را مشکوک کرده است ، حتماً به پزشک اطلاع دهید.

در صورت ابتلا به سرطان پوست ، تشخیص و درمان طودهنگام می تواند در بهبود چشم انداز دراز مدت ، موثر واقع شود.

مراحل سرطان پوست

برای تعیین مرحله و شدت سرطان پوست ، پزشک موارد زیر را بررسی می کند:

  • تومور چقدر بزرگ شده است؟
  • آیا تومور به گره های لنفاوی راه پیدا کرده است؟
  • آیا تومور به بخش های دیگر بدن پخش شده است؟

سرطان پوست به دو گروه اصلی برای اهداف تعیین مرحله ، تقسیم می شود. این دو گروه شامل گروه ملانوما و گروه غیر ملانوما می باشد.

سرطان های پوست غیر ملانوما شامل سرطان سلول های بازال و سرطان سلول های فلس دار می باشد.

مرحله صفر: سلول های سرطان به لایه های بیرونی ، بشره ، پخش نشده اند.

مرحله ۱ : سرطان به لایه های بعدی پوست ، یعنی غشای میانی پوست پخش شده ولی قطر آن بیش از ۲ سانتی متر نمی باشد.

مرحله ۲ : سرطان از تومور اصلی به بافت یا استخوان مجاور ، پخش شده و بزرگ تر از ۳ سانتی متر می باشد. البته ، گسترش به بخش های دور در بدن ، اتفاق نیافتاده است.

مرحله ۴ : سرطان ، به آنسوی تومور اصلی یعنی به گره های لنفاوی ، استخوان یا بافت ، پیشرفت کرده است. این تومور ، بزرگ تر از ۳ سانتی متر بوده و به بخش های دورتر بدن ، پخش شده است.

ملانوما نیز در مرحله اولیه خود از مرحله صفر آغاز می شود. سپس از مرحله ۱ تا ۴ پیشرفت می کند. البته ، تجربیات هر بیمار ، متفاوت است ، ولی مرحله بندی به پزشک شما کمک می کند تا بهترین درمان را برای شما ، انتخاب نماید.

مراحل کلی ملانوما شامل موارد زیر می باشد:

مرحله صفر: این نوع غیر تهاجمی سرطان پوست به زیر بشره ، نفوذ نمی کند.

مرحله ۱ : این سرطان به لایه دوم پوست ، یعنی غشای میانی نفوذ می کند ولی همچنان کوچک باقی می ماند.

مرحله ۲ : سرطان در همان موقعیت تومور اصلی باقی می ماند ، ولی بزرگ تر و ضخیم تر شده و علائم دیگری نیز در آن نمایان می شود.

مرحله ۳ : سرطان پخش شده و اصطلاحاً به گره های لنفاوی یا پوست و بافت مجاور ، متاستاز می شود.

مرحله ۴ : این پیشرفته ترین مرحله ملانوما می باشد. مرحله ۴ شاخص سرطانی است که به آنسوی تومور پخش شده و در گره های لنفاوی ، اندام ها یا بافت های دور از محل اصلی ، پیشرفت کرده است.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید

آخرین مقالات

هرآنچه باید در مورد پروتز سینه بدانید⭐عوارض انواع و هزینه

هرآنچه باید در مورد پروتز سینه بدانید⭐عوارض انواع و هزینه

  خانم های عزیزی که به خاطر بارداری های متعدد ، کاهش و افزایش وزن ، بالا رفتن سن یا اصلا به طور ژنتیکی سینه های کوچک و دفورمه ای دارند ، یا حتی اگر به سبب درمان بیماری سرطان بخشی یا تمام بافت پستان های خود را از دست داده اند ، مطلب پروتز سینه برایشان حتما بحث...

مقالات پربازدید

درخواست مشاوره

"(*)" indicates required fields

نام و نام خانوادگی(*)
جنسیت(*)

پرسش و پاسخ تکمیلی

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مقالات مرتبط

بوتاکس

بوتاکس

بوتاکس (Botox) ، عمدتاً به دلیل توانایی آن در کاهش دادن شکل ظاهری چین و چروک ها و جوانسازی صورت در میان همگان شهرت یافته است. این روند همچنین برای درمان مشکلاتی از قبیل اسپاسم گردن، عرق کردن زیاد، سردردهای میگرنی، کبد بیش فعال و تنبلی چشم نیز کاربرد دارد. در صورتی که...

لیفت سانترال لب

لیفت سانترال لب

لب ها عضوی در صورت می باشند که زیبایی و شادابی آن ها می تواند باعث زیبایی چهره شود. با بالا رفتن سن لب ها مانند دیگر اجزای صورت تحت تاثیر جاذبه حالت افتادگی پیدا می کنند. روش های مختلفی برای زیبا سازی لب وجود دارد که تزریق فیلر و پروتز لب از جمله این روش ها به شمار می...

باسن برزیلی

باسن برزیلی

شکل و تناسب باسن، فاکتور مهمی در جذابیت و داشتن یک اندام تراشیده می باشد. جراحی باسن برزیلی (BBL Butt Lift) ، می تواند با استفاده از تکنیک هایی از قبیل تزریق چربی ، شکل ظاهری پر تری را در باسن شما خلق کرده و کانتور باسن شما را بهبود بخشد، البته افرادی هستند که با...