| خانه 4 بلاگ 4 پیوند قرنیه

پیوند قرنیه

فروردین ۱۹, ۱۴۰۱ | بلاگ, درمانی | ۰ دیدگاه

چشم ها دریچه های روح انسان هستند و سلامت آن ها بسیار حائز اهمیت است. با حفظ سلامت چشم ها می توانیم از یک بینایی بهتر و زندگی با کیفیت تر لذت ببریم. چشم ها دارای ساختار پیچیده ای هستند و یکی از بخش های مهم چشم ها ، قرنیه می باشد. این بخش از چشم گاهی دچار اختلالاتی شده و نمی تواند وظایف خود را به درستی انجام دهد. در چنین شرایطی ، پزشک در صورت صلاحدید ، پیوند قرنیه را توصیه می کند. راز جراحی در این مقاله ، توضیحات خود را با شرح وظیفه قرنیه آغاز کرده و با معرفی علائم و راه های تشخیص ، به بررسی فرایند جراحی پیوند قرنیه پرداخته است.

پیوند قرنیه - راز جراحی

وظیفه قرنیه چیست؟

قرنیه گنبدی شکل و شفاف از چشم ها در برابر خشکی ، آلودگی ، ذرات معلق در هوا و آسیب های ناشی از اشعه ماوراء بنفش خورشید ، محافظت می کند. قرنیه ، به همراه دیگر عدسی های چشم کار کرده و بر روی نوری که وارد چشم می شود تمرکز می کند و به این ترتیب ، بینایی شفاف می شود.

قرنیه از سه لایه بافت اصلی و دو لایه نازک تر غشای بین آنها تشکیل شده است.

علائم نیاز به پیوند قرنیه چیست؟

اگر قرنیه شما آسیب دیده است علائمی از قبیل موارد زیر را تجربه خواهید کرد:

  • درد چشم
  • تار شدن بینایی

چشم پزشک علت را تعیین کرده و درباره درمان های احتمالی که می تواند این علائم را رفع کند ، با بیمار گفتگو می نماید. اگر قرنیه با استفاده از روش های دیگر قابل درمان نباشد ، بهترین متخصص چشم، پیوند قرنیه را توصیه می کند.

چه نوع تشخیصی نشان می دهد که بیمار به پیوند قرنیه نیازمند است؟

موقعیت هایی که به قرنیه شما آسیب زده و توانایی برای دیدن شفاف را با مشکل روبرو کند ، به پیوند قرنیه نیاز خواهد داشت. این موقعیت ها عبارتند از :

  • دیستروفی قرنیه ، موقعیتی است که در آن سلول های لایه داخلی قرنیه ، می میرند و باعث می شوند که قرنیه متورم و ضخیم شده و بینایی تار شود.
  • کراتوکونوس ، موقعیتی است که باعث می شود قرنیه به جای گنبدی شکل بودن ، به شکل مخروط در آید.
  • عفونت که باعث آسیب دیدگی دائمی قرنیه می شود.
  • آسیب دیدگی های جراحتی که در قرنیه نفوذ کرده و باعث بر جای ماندن جای زخم می شود.
  • جراحی های قبلی چشم که باعث آسیب دیدگی قرنیه می شود.
  • بولوس کراتوپاتی که یک تورم تاول شکل در قرنیه بوده و باعث درد در چشم و تار شدن بینایی می شود.
  • التهاب قرنیه که توسط ویروس ، باکتری ، قارچ یا انگل ها بوجود می آید.

آیا پیوند قرنیه خطرناک است؟

مثل تمام انواع جراحی ها ، جراحی پیوند قرنیه نیز با خطراتی همراه می باشد. این خطرات می تواند شامل پس زده شدن قرنیه جدید اهدایی ، عفونت و برخی مشکلات مربوط به بینایی باشد.

بیشتر پیوندهای قرنیه موفقیت آمیز بوده و بدون بروز مشکلی برای حداقل ده سال ، در چشم بیمار ، خدمات ارائه می دهند.

تجربه پیوند قرنیه

جراح به شما یکی از سه گزینه جراحی را توصیه می کند. روشی که جراح پیوند قرنیه انتخاب می کند به علت آسیب دیدگی قرنیه ، موقعیت قرنیه بیمار و نیاز های منحصر به فرد بیمار وابسته است. در برخی موارد ، پیوند قرنیه  بینایی شما را بهبود نمی بخشد و جراح ، فرایند جراحی را توصیه نمی کند.

صرفنظر از نوع پیوندی که بیمار دریافت می کند ، قرنیه جدید شما از افرادی که اهدای عضو کرده و از دنیا رفته اند ، گرفته می شود. هر قرنیه اهدایی برای اطمینان از بی خطر بودن آن برای پیوند ، تحت آزمایش کامل قرار می گیرد. قرنیه از سه لایه بافت تشکیل شده است. هر گزینه جراحی ، روی یک لایه خاص از این بافت تمرکز می کند.

  • کراتوپلاستی نفوذی

کراتوپلاستی نفوذی که پیوند قرنیه با ضخامت کامل نیز نامیده می شود ، ۱۰۰ سال پیش ظهور کرده و نسخه جدید و مدرن این جراحی هر ساله ، به هزاران بیمار کمک می کند. در این پروسیجر ، بهترین جراح چشم از یک تیغه مدور برای برداشتن کامل بخش مرکزی قرنیه و جایگزین کردن آن با قطعه مشابهی از قرنیه اهدایی سالم استفاده می کند.

  • کراتوپلاستی لاملار قدامی عمیق

اگر داخلی ترین لایه قرنیه شما سالم باشد ولی لایه های میانی و خارجی آن آسیب دیده باشند ، جراح یک پیوند قرنیه با ضخامت نسبی را انجام می دهد. این پروسیجر تحت عنوان کرتوپلاستی لاملار قدامی عمیق نیز نامیده می شود. در طول این جراحی ، جراح لایه های میانی و بیرونی قرنیه را برداشته و آنها را با بافت قرنیه سالم جایگزین می کند.

  • کراتوپلاستی اندوتلیال

این پروسیجر در صورت آسیب دیدن داخلی ترین لایه قرنیه یعنی اندوتلیوم ، می تواند مفید واقع شود. جراح ، دو نوع جراحی کراتوپلاستی اندوتلیال را انجام می دهد:

  • جراحی DSAEK
  • جراحی DMEK

در هر فرایند ، بافت اندوتلیال آسیب دیده ، برداشته می شود و آن را با بافت اهدایی سالم جایگزین می کند. بر خلاف دیگر پروسیجرهای کراتوپلاستی ، در پروسیجرهای کراتوپلاستی اندوتلیال ، بخیه مورد نیاز نمی باشد. در عوض از یک حباب هوا برای نگه داشتن قرنیه اهدایی در موقعیت مناسب استفاده می شود. برای افزایش درصد موفقیت ، باید در طول چند روز اول بعد از جراحی پیوند قرنیه، صورت خود را رو به بالا نگه دارید. به این ترتیب بافت قرنیه می تواند در موقعیت خود تثبیت شود. تفاوت بین DSAEK و DMEK در ضخامت قرنیه اهدایی است. DSAEK ضخیم تر و DMEK نازک تر است. دکتر پیوند قرنبه در خصوص نوع پیوند مناسب برای موقعیت ویژه چشم های شما ، تصمیم گیری می کند.

اقدامات قبل از پیوند قرنیه

پزشک و تیم بیهوشی ، سابقه پزشکی بیمار را مورد بررسی قرار داده و سوالات را پاسخ داده و طرح جراحی را تائید می کند. تیم بیهوشی ، بر حسب موقعیت بیمار ، و آنچه پزشک در طول جلسه مشاوره مورد بحث قرار داده است ، بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی را اعمال می کند. چشم بی حس می شود.

خود جراحی دارای ماهیت سرپایی می باشد. اجرای جراحی معمولاً دو ساعت طول می کشد.

بعد از جراحی پیوند قرنیه ، چه انتظاری دارید؟

در طول چند روز اول بعد از جراحی ، چشم های بیمار قرمز و حساس به نور است. معمولاً درد با داروهای مسکن توصیه شده توسط جراح ، کنترل می شود. از یک چشم بند برای پوشاندن چشم در زمان دوش گرفتن یا خوابیدن استفاده می شود. جراح درباره اجتناب از انجام برخی فعالیت بخصوص آنهایی که می تواند باعث وارد آمدن ضربه مستقیم به چشم ها شود ، با شما صحبت می کند. در پیوند اندوتلیال ، باید صورت خود را تا چند روز بعد از جراحی رو به بالا نگه دارید.

شما باید در طول ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول بعد از پیوند قرنیه، در جلسه فالوآپ شرکت کنید. پزشک چشم پوش را برداشته و کیفیت بهبود را بررسی می کند. قطره و پمادهای تجویز شده ، آنتی بیوتیک ( برای جلوگیری از عفونت ) و کورتیکواستروئید ( برای کاهش تورم ، التهاب و پیشگیری از پس زنی ) می باشند.

بر حسب نوع بخیه ها و تکنیک جراحی استفاده شده ، بخیه ها برداشته می شوند. بهترین جراح پیوند قرنیه به شما توصیه می کند که برای یک دوره مشخص به منظور کمک به مراقبت از چشم ها ، از عینک یا محافظ های چشمی استفاده کنید. در حین دوره ریکاوری ، شما باید از مالیدن یا فشار دادن چشم ها خودداری کنید. مالیدن چشم ها باعث آسیب دیدن آنها و مختل شدن فرایند بهبود می شود.

عوارض پیوند قرنیه

یکی از رایج ترین عوارض پیوند قرنیه ، پس زدن ارگان ( قرنیه ) می باشد. پس زدن به این معنی است که سیستم ایمنی بدن شما ، قرنیه اهدایی را بعنوان یک ارگان خارجی شناسایی کرده و تلاش می کند تا با آن مبارزه کند. شما باید حداقل تا یک سال بعد از جراحی بمنظور کاهش خطر پس زنی از قطره استفاده کنید.

خطر پس زنی بر اساس تکنیک جراحی استفاده شده و موقعیت چشم های شما ، متفاوت می باشد. مشکلاتی از قبیل خشکی چشم ها ، رشد رگ های خونی در قرنیه ، و عفونت های چشم ، احتمال پس زنی را افزایش می دهد.

برخی عوارض جانبی دیگر در جراحی پیوند قرنیه شامل موارد زیر می باشد:

  • عفونت – در قرنیه یا داخل چشم ها
  • خونریزی
  • گلوکوم ( فشار افزایش یافته در داخل چشم ها )
  • نشت مایع از قرنیه
  • تیزبینی که در اثر ایجاد یک انحانای ناهنجار در شکل قرنیه اتفاق می افتد.

آیا می توان از پیوند قرنیه اجتناب نمود؟

نکته کلیدی برای اجتناب از پیوند قرنیه ، پیشیگری از آسیب دیدگی قرنیه است. اگر قرنیه آسیب دیده با استفاده از روش های دیگر ، بهبود پیدا نکند ، پیوند قرنیه برای حفظ بینایی شما ، اجتناب ناپذیر خواهد بود.

آیا عینک زدن و استفاده از لنز های چشمی بعد از پیوند قرنیه مورد نیاز می باشد؟

بعد از یک جراحی پیوند قرنیه با ضخامت کامل ، یک سطح ناهموار قرنیه ، مورد انتظار می باشد. این نقص ها در انحنای قرنیه ، آستیگماتیسم نامیده شده و باعث مختل شدن بینایی می شود. اصلاح بینایی با عینک ، لنز یا جراحی های بیشتر ، اغلب گزینه های مورد نیاز می باشد. انواع خاصی از لنزها بعد از پیوند اندوتلیال مورد نیاز نمی باشد ، ولی بعد از کراتوپلاستی نفوذی یا جراحی کراتوپلاستی لاملار قدامی ، مورد نیاز می باشد.

چه مدت بعد از پیوند قرنیه می توان رانندگی کرد؟

در روز جراحی پیوند نمی توانید رانندگی کنید و یکی از دوستان یا نزدیکان باید بعد از تکمیل روند ، شما را به منزل بازگرداند.

چه مدت بعد از پیوند قرنیه می توانید به محل کار خود بازگردید؟

گاهی قبل از بازگشت به محل کار ، باید چند روز تا چند هفته استراحت کنید. این دوره زمانی به سطح راحتی شما ، بینایی و فعالیت هایی که در محل کار انجام می دهید ، وابسته است. مشاغلی که فعالیت های سنگین از قبیل بلند کردن وزنه در آن انجام می شود ، به مدت استراحت بیشتری نیاز دارد.

مراقبت از چشم ها بعد از پیوند قرنیه

وقتی بعد از تکمیل فرایند به منزل باز می گردید ، باید از چشم هایتان با دقت مراقبت کنید. برخی نکات مهم که باید در پروسه مراقبت از چشم ها مد نظر قرار دهید ، شامل موارد زیر می باشد:

  • چشم هایتان را مالش ندهید و از انجام فعالیت های سنگین خودداری کنید.
  • اگر شغل شما شامل فعالیت های فیزیکی سنگین است ، ۲ الی ۳ هفته از محل کار خود مرخصی بگیرید.
  • از قرار گرفتن در محیط های دود یا گرد و غبار آلود که باعث حساس شدن چشم ها می شود ، خودداری کنید.
  • اگر چشم هایتان به نور حساس است ، برای مراقبت از چشم ها از عینک آفتابی استفاده کنید.
  • تا زمان توصیه شده توسط پزشک ، از شنا کردن و ورزش هایی که احتمال وارد آمدن ضربه به چشم ها وجود دارد ، خودداری کنید.
  • می توانید طبق روال نرمال دوش بگیرید ولی مراقب باشید که آب حداقل در طول یک دوره یک ماهه ، در چشم های شما نفوذ نکند.
  • تا زمان صلاحدید پزشک ، از رانندگی کردن خودداری کنید.
  • معمولاً از شما خواسته می شود در طول شب ، برای چند هفته اول بعد از جراحی پیوند قرنیه برای کمک به مراقبت از چشم ها از چشم بند استفاده کنید.
  • بر یک مبنای روزانه طبق دستور پزشک ، انتی بیوتیک ها و استروئید ها را مورد استفاده قرار دهید. قطره ها باعث کاهش تورم و التهاب شده و به پیشگیری از عفونت و پس زنی کمک می کنند.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید

آخرین مقالات

هرآنچه باید در مورد پروتز سینه بدانید⭐عوارض انواع و هزینه

هرآنچه باید در مورد پروتز سینه بدانید⭐عوارض انواع و هزینه

  خانم های عزیزی که به خاطر بارداری های متعدد ، کاهش و افزایش وزن ، بالا رفتن سن یا اصلا به طور ژنتیکی سینه های کوچک و دفورمه ای دارند ، یا حتی اگر به سبب درمان بیماری سرطان بخشی یا تمام بافت پستان های خود را از دست داده اند ، مطلب پروتز سینه برایشان حتما بحث...

مقالات پربازدید

درخواست مشاوره

"(*)" indicates required fields

نام و نام خانوادگی(*)
جنسیت(*)

پرسش و پاسخ تکمیلی

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مقالات مرتبط

بوتاکس

بوتاکس

بوتاکس (Botox) ، عمدتاً به دلیل توانایی آن در کاهش دادن شکل ظاهری چین و چروک ها و جوانسازی صورت در میان همگان شهرت یافته است. این روند همچنین برای درمان مشکلاتی از قبیل اسپاسم گردن، عرق کردن زیاد، سردردهای میگرنی، کبد بیش فعال و تنبلی چشم نیز کاربرد دارد. در صورتی که...

لیفت سانترال لب

لیفت سانترال لب

لب ها عضوی در صورت می باشند که زیبایی و شادابی آن ها می تواند باعث زیبایی چهره شود. با بالا رفتن سن لب ها مانند دیگر اجزای صورت تحت تاثیر جاذبه حالت افتادگی پیدا می کنند. روش های مختلفی برای زیبا سازی لب وجود دارد که تزریق فیلر و پروتز لب از جمله این روش ها به شمار می...

باسن برزیلی

باسن برزیلی

شکل و تناسب باسن، فاکتور مهمی در جذابیت و داشتن یک اندام تراشیده می باشد. جراحی باسن برزیلی (BBL Butt Lift) ، می تواند با استفاده از تکنیک هایی از قبیل تزریق چربی ، شکل ظاهری پر تری را در باسن شما خلق کرده و کانتور باسن شما را بهبود بخشد، البته افرادی هستند که با...