| خانه 4 بلاگ 4 کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان

آبان ۶, ۱۴۰۱ | بلاگ | ۰ دیدگاه

آیا شما هم بخاطر بد رنگی ، ترک خوردگی یا نامرتبی دندان هایتان ترجیح می دهید با لب های بسته لبخند بزنید؟ می توانید این مشکل را با کامپوزیت دندان حل کنید. این دست از روکش ها اعم از کامپوزیت و لمینت دندان ، تمام ایرادات ظاهری دندان هایتان را از دید همگان پنهان می کند و لبخندی زیبا را برای شما به ارمغان می آورد. این روند زیباسازی دندان به علت مزایا بسیاری که دارد ، این روزها در میان زنان و مردان محبوب شده است. در این نوشته از راز جراحی بنا داریم از جوانب مختلف به پروسه این روش درمانی، خوبی ها و بدی های آن بپردازیم.

کامپوزیت دندان - راز جراحی

کامپوزیت دندان چیست؟

در قدم اول بهتر است بدانیم که کامپوزیت چیست و از چه ترکیباتی ساخته شده است. کامپوزیت در حقیقت یکی از روکش های دندانی است که بر روی قسمت بیرونی یا جلویی دندان ها قرار گرفته و ظاهر آن ها را بهبود می بخشد. به طور معمول این محصول،از رزین هایی به رنگ دندان تهیه می شوند؛ همان متریالی که برای باندینگ دندان مورد استفاده قرار می گیرد. ترکیبات رزین کامپوزیت مواد شیشه ای ، پلاستیکی و پودری است.

کاندیدای کامپوزیت دندان

ونیر کامپوزیت قادر است تمام نواقص دندان هایتان را بپوشاند و لبخندی زیبا و درخشان را برایتان خلق سازد. نواقص ظاهری دندان می تواند شامل فواصل دندانی ، کج یا دفرمه بودن آن ها ، ترک خوردگی ، لب پر بودن ، لکه دار یا بد رنگ بودن دندان ها باشد. فرسایش مینا دندان نیز از دیگر مشکلات زیبایی دندان است. اگر ظاهر نسبی دندان هایتان خوب بوده و تنها می خواهید شکل یا رنگ آن ها را تغییر دهید ، کامپوزیت دندان می تواند انتخاب مناسبی باشد.

انواع کامپوزیت دندان

زمانی که تصمیم گیری قطعی جهت قرار گرفتن تحت پروسه ونیر کامپوزیت انجام شد ، دندان پزشک در این راستا ۲ گزینه پیش روش شما قرار می دهد :

  • ونیر کامپوزیت مستقیم

ونیر کامپوزیت مستقیم همانطور که از اسم آن معلوم است از ماده رزین ساخته شده و به طور مستقیم بر روی دندان قرار می گیرد. دندان پزشک آمادگی های لازم را انجام داده و طی یک جلسه دندان ها را کامپوزیت می کند.

  • ونیر کامپوزیت غیر مستقیم  

تفاوت اصلی میان کامپوزیت مستقیم و غیر مستقیم ، نحوه قرارگیری آن ها بر روی دندان است نه ماده مورد استفاده برای ساخت آن ها. در این روند ، اقدامات قبل از قرارگیری ونیر بر روی دندان ها انجام شده اما مواد این محصول بلافاصله بر روی دندان ها قرار نمی گیرند ، بلکه از دندان ها قالب گیری انجام شده و به لابراتوار دندان پزشکی ارسال می شود تا با استفاده از ماده رزین ، روکشی مطابق با دندان هایتان ساخته شود.  تا زمانی که این قالب آماده گردد ، دندان پزشک روکش موقتی را به شما می دهد و از شما می خواهد تا مراجعه بعدی از آن استفاده کنید. در نهایت پس از تهیه قالب این روکش ، فرد به دندان پزشکی رفته و دندان پزشک به کمک یک لایه چسبنده ، آن را به دندان ها متصل می کند.

اگر بخواهیم کامپوزیت های مستقیم و غیر مستقیم را با یکدیگر مقایسه کنیم ، باید بگوییم که نوع غیرمستقیم در برابر سایش و شکستگی ، مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند. به لحاظ هزینه ای نیز مشخصاً قیمت بالاتری دارند.

دسته بندی کامپوزیت دندان

در این قسمت تفاوت های کلیدی انواع ونیر مورد بررسی قرار گرفته است.

کامپوزیت درشت دانه یا میکروفیل: این گروه حاوی مقدار خیلی کمی فیلر هستند. این امر به دندان پزشک اجازه می دهد صیغل دادن سطح دندان را راحت تر به انجام رساند و در کل به روکش زیبایی ظاهر زیباتری می بخشد. این دسته استحکام و ماندگاری بالایی ندارند و برای بازیابی دندان های عقبی توصیه نمی شوند.

کامپوزیت ریز دانه یا ماکروفیل: حاوی مقدار زیادی فیلر هستند که همین موضوع آن ها را مستحکم و با دوام می کند. این نوع خیلی برای صیغل دادن مناسب نیست و ظاهر دلپذیری را برای دندان های جلویی به ارمغان نمی آورد.

کامپوزیت دندان هیبرید یا جامع: این گروه بین میکروفیل و ماکروفیل قرار دارد. قدرت و استحکام ماکروفیل با زیبایی میکروفیل ترکیب می شود و بدین گونه می توان از آن ها هم برای دندان های جلو و هم دندان های عقبی بهره برد.

نانوکامپوزیت: از ذرات زیر ۱۰۰ نانومتر تشکیل شده اند که می توان با تجمیع آن ها یک فیلر بزرگ تر ساخت. این فیلرها استحکام  و ظرفیت مناسبی دارند و به راحتی صیغل داده می شوند. نانوکامپوزیت ها نوعی از این ونیرها هستند که امروزه در بیشتر پروسه های بازسازی استفاده می شوند. این محبوبیت به خاطر اینکه این گروه تمام نیازهای زیبایی و ماندگاری را برطرف می کند به دست آمده است.

مزایا ونیر کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان یکی از روندهای اصلاح طرح لبخندی است که به لحاظ مالی به صرفه بوده و نسبت به سایر روش ها هزینه کمتری را شامل می شود.

دیگر ویژگی مثبت این روند ، تک جلسه ای بودن آن است. البته اگر ونیر کامپوزیت مستقیم باشد.

این محصول می تواند دامنه گسترده از مشکلات ظاهری و زیبایی دندان را برطرف سازد.

معایب ونیر کامپوزیت دندان

ونیر کامپوزیت در مقایسه با ونیر پورسلین از استحکام کمتری برخوردار بوده و احتمال ترک خوردن آن زیاد است.

معمولاً هر چند مدت یک بار برای ترمیم یا جایگزین کردن آن ها باید به دندان پزشکی مراجعه نمایید.

کامپوزیت دندان چگونه انجام می شود؟

دندان پزشک برای شروع ، دندان ها را تمیز و جرم گیری می نماید و آن ها را جهت مواد گذاری آماده می کنند. این احتمال نیز وجود دارد برای اتصال و چسبیدن بهتر مواد کامپوزیت ، دندان پزشکی لایه ای بسیار نازک از مینا دندان را تراش دهد. اگر دندان هایتان به تغییرات اندکی نیاز داشته باشد ، پزشک می تواند از این مرحله صرف نظر کند.

بعد از آماده سازی ، مرحله قرارگیری کامپوزیت است. نحوه انجام این مرحله بستگی به آن دارد که چه نوع کامپوزیتی را برای دندان های خود انتخاب کرده اید. پیش از آن که ونیر کامپوزیت به صورت مستقیم بر روی دندان قرار گیرد ، دکتر مینا دندان را کمی می تراشد تا متریال چسبندگی بهتری داشته باشند. در مرحله بعدی چسب مخصوص را روی دندان گذاشته و لایه نازکی از رزین کامپوزیت را به سطح دندان ها می افزاید. سپس  دندانپزشک برای آن که مواد و لایه های کامپوزیت دندان منسجم گردند ، اشعه نور مخصوص را بر آن ها می تاباند.

چنانچه کامپوزیت انتخابی از نوع غیرمستقیم باشد ، پزشک بعد از انجام اقدامات آماده سازی ، از دندان ها قالب گیری به عمل می آورد. همانطور که در مطالب فوق نیز اشاره شد ، ونیر کامپوزیت غیر مستقیم در آزمایشگاه ساخته و پرداخته می شود. حال زمانی که قالب آماده شد ، پزشک ابتدا عامل چسبنده را روی دندان می گذارد سپس ونیر کامپوزیت را در محل قرار می دهد. در این روش نیز برای اتصال کامل و محکم ونیر و عامل چسبنده به دندان ها ، پرتو نور به آن ها تابیده می شود. این تابش نور مواد موجود در ونیر و چسب را تحریک ساخته و خاصیت چسبندگی آنان را افزایش می دهد.

طول عمر کامپوزیت دندان

در قیاس با گذشته ، متریال مورد استفاده در ساخت ونیرهای کامپوزیت ، استحکام بیشتری بدست آورده اند. امروزه میانگین ماندگاری کامپوزیت دندان ، حدود ۵ الی ۷ سال در نظر گرفته می شود. بعد از این مدت لازم است مجدداً به دندان پزشکی رفته و کامپوزیت ها را تعویض نمایید.

البته با به عمل رساندن مراقبت های لازم ، قادر خواهید بود طول عمر ونیر را افزایش دهید. بدین جهت حتما روتین مسواک زدن خود را به طور منظم انجام داده و ترجیحاً از خمیر دندان های ضد ساییدگی استفاده کنید. همچنین از جویدن یخ و شکستن خوراکی هایی مانند پسته ، فندق ، گردو و غیره با دندان خود ، امتناع ورزید. برخی از دندان پزشکان از شما می خواهند نسبت به مصرف برخی نوشیدنی ها مانند چای و قهوه احتیاط کنید؛ زیرا این دست از نوشیدنی ها رنگدانه های زیادی داشته و می توانند کامپوزیت های دندان را لکه دار کنند.

تفاوت کامپوزیت دندان با تاج دندان

این روکش های تنها بخش جلویی و در معرض دید دندان را پوشش می دهند ، در حالی که تاج دندان ضخامت بیشتری داشته و تمام سطح دندان را پوشش می دهد. در ضمن برای قرار دادن تاج ، دندان به میزان بیشتری تراش داده می شود ؛ در صورتی که تراش دندان برای قرار دادن کامپوزیت ، همیشه ضروری نیست. تاج برای دندان هایی که تا حد زیادی آسیب دیده اند مناسب تر است. به طور مثال اگر دندانی شکسته باشد یا به عصب کشی نیاز داشته باشد ، تاج دندان برای آن راه حل مطلوب تری تلقی می گردد. این در حالیست که ونیر کامپوزیت جهت پوشاندن ایرادات جزئی مورد استفاده قرار می گیرد.

برداشتن کامپوزیت دندان

اگر این روکش ها به مرور زمان شروع به زرد شدن کرده اند، یک دندان پزشک با مهارت می تواند آن را برداشته و تعویض کند. در ادامه مقاله چهار روش برای این منظور را بررسی کرده ایم.

دیسک های سمباده: سطح زبر این دیسک ها  کامپوزیت را از دندان جدا می کند و  آن را صیغل می دهد. این سمباده ها انعطاف پذیر هستند و به تمامی سطوح دسترسی پیدا کرده و آن را تمیز می کنند.

مته های کاربیدی: این مته ها که سرعت بالایی دارند دندان را صیغل می دهند. اگر دندانپزشک با این مته ها فشار آرامی به دندان وارد کند، کامپوزیت دندان نسبت به استفاده از سمباده سریع تر جدا می شود. ولی این وسیله به اندازه دیسک ها انعطاف پذیر نیستند به خاطر همین بخشی از مواد روی دندان باقی می ماند که می توان آن را به وسیله سمباده برداشت.

ایر ابریژن (Air-abrasion): در این فناوری با استفاده از یک هندپیس ذرات آلومینیوم اکسید روی دندان ها ساطع می شوند. این روش اغلب برای رفع پوسیدگی دندان در مراحل اولیه استفاده می شود ولی می تواند ونیر را هم جدا کند.

میکرو اچر ((Micro-etcher: یک وسیله شن پاش است که به اندازه سمباده پوشش دهی ندارد، برای همین به ندرت در این روند استفاده می شود. اکثر پزشکان برای اعمال جزئیات نهایی از این وسیله بهره می گیرند.

نا منظم بودن بیش از اندازه دندان ها

این پروسه می تواند فاصله بین دندان ها را پوشش دهد و ظاهری مرتب به آن ها ببخشد. اما اگر این فاصله زیاد باشد، ابتدا نیاز است فرد به سراغ ارتودنسی رفته و بعد از آن اقدام به نصب کامپوزیت دندان کند.

قیمت کامپوزیت دندان

هزینه مسئله ای است که هر شخص پیش از تصمیم گیری قطعی برای انجام یک پروسه آن را مد نظر قرار می دهد. می توان گفت این تکنیک یک روش اقتصادی برای زیبا ساختن لبخند می باشد. چرا که پروسه انجام آن کوتاه مدت است و ماندگاری آن نیز به نسبت طولانی است. همچنین نتیجه بلافاصله بعد از پایان یافتن فرایند قرارگیری ونیر ، قابل مشاهده می باشد. حال برای تعیین هزینه مواردی از جانب دندان پزشک در نظر گرفته می شود که از جمله آن ها می توان به تعداد ونیرهای مورد نیاز ، محل زندگی و مکان جغرافیایی مطب یا کلینیک دندان پزشک اشاره کرد.

نظر به اینکه کامپوزیت دندان یک روند کاملاً سلیقه ای انتخابی می باشد و در راستای اهداف زیبایی انجام می پذیرد ، پس بیمه  هزینه آن را متقبل نمی شود. ممکن است افرادی همچنان از پس هزینه بر نیایند ؛ به همین سبب بعضی از پزشکان و کلینیک های دندان پزشکی شرایط کامپوزیت دندان اقساطی را برای زیباجویان فراهم آورده اند.

اگر برایتان سوال است که چرا در مقاله به مبلغ مشخصی بابت هزینه کامپوزیت دندان اشاره نشده است ، باید گفت با توجه به شرایط اقتصادی و قیمت ها که همواره در حال تغییر و افزایش هستند ، نمی توان با قاطعیت قیمتی را بیان کرد. چرا که طبق این روال اقتصادی مشخصاً قیمت کامپوزیت دندان در سال ۱۴۰۰ با سال پیش و حتی پس از خود متفاوت بوده و می باشد.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید

آخرین مقالات

هرآنچه باید در مورد پروتز سینه بدانید⭐عوارض انواع و هزینه

هرآنچه باید در مورد پروتز سینه بدانید⭐عوارض انواع و هزینه

  خانم های عزیزی که به خاطر بارداری های متعدد ، کاهش و افزایش وزن ، بالا رفتن سن یا اصلا به طور ژنتیکی سینه های کوچک و دفورمه ای دارند ، یا حتی اگر به سبب درمان بیماری سرطان بخشی یا تمام بافت پستان های خود را از دست داده اند ، مطلب پروتز سینه برایشان حتما بحث...

مقالات پربازدید

درخواست مشاوره

"(*)" indicates required fields

نام و نام خانوادگی(*)
جنسیت(*)

پرسش و پاسخ تکمیلی

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مقالات مرتبط

بوتاکس

بوتاکس

بوتاکس (Botox) ، عمدتاً به دلیل توانایی آن در کاهش دادن شکل ظاهری چین و چروک ها و جوانسازی صورت در میان همگان شهرت یافته است. این روند همچنین برای درمان مشکلاتی از قبیل اسپاسم گردن، عرق کردن زیاد، سردردهای میگرنی، کبد بیش فعال و تنبلی چشم نیز کاربرد دارد. در صورتی که...

لیفت سانترال لب

لیفت سانترال لب

لب ها عضوی در صورت می باشند که زیبایی و شادابی آن ها می تواند باعث زیبایی چهره شود. با بالا رفتن سن لب ها مانند دیگر اجزای صورت تحت تاثیر جاذبه حالت افتادگی پیدا می کنند. روش های مختلفی برای زیبا سازی لب وجود دارد که تزریق فیلر و پروتز لب از جمله این روش ها به شمار می...

باسن برزیلی

باسن برزیلی

شکل و تناسب باسن، فاکتور مهمی در جذابیت و داشتن یک اندام تراشیده می باشد. جراحی باسن برزیلی (BBL Butt Lift) ، می تواند با استفاده از تکنیک هایی از قبیل تزریق چربی ، شکل ظاهری پر تری را در باسن شما خلق کرده و کانتور باسن شما را بهبود بخشد، البته افرادی هستند که با...