جراحی اغلب تجربهای استرسزا است. داشتن تصویری واضح از نحوه انجام کار در روز عمل و بلافاصله پس از آن میتواند کمک کند تا این مسیر را با استرس کمتری سپری کنیم. در این مجموعه تهیه شده توسط راز جراحی درباره ماستکتومی یا جراحی پستان برداری ، سوالاتی که ممکن است در خصوص دستورالعملهای قبل و بعد از جراحی برایتان مطرح شود ، آورده شده است تا بتوانید آنها را به درستی دنبال کنید و دوران بهبودی بهتری را سپری کنید.
جراحی ماستکتومی چیست؟
ماستکتومی جراحی سرطان سینه است که در آن کل سینه برداشته می شود. این فرایند جراحی تخلیه پستان ، برای بانوانی توصیه می شود که لامپکتومی برای نجات دادن بخش عمده ای از سینه ، کارایی نداشته باشد. همچنین در برخی از بانوانی که احتمال مبتلا شدن سینه دیگر به سرطان نیز وجود دارد ، این جراحی توصیه می شود.
قبل از جراحی ماستکتومی
- در بیمارستان و در روز جراحی ، پس از بر تن کردن لباس بیمارستانی در اتاق انتظار منتظر میمانید تا زمان عمل شما فرا برسد.
- قبل از ماستکتومی ، معمولاً با متخصص بیهوشی ملاقات میکنید تا درباره تاریخچه پزشکی شما ، هرگونه آلرژی احتمالی و برنامه بیهوشی در طول جراحی صحبت کنید.
- جراح یا دستیار ایشان با استفاده از یک ماژیک مخصوص بر روی سینه شما علامت گذاری می کند تا محل برش مشخص شود. در طول انجام این کار شما در حالت نشسته خواهید بود تا جراح بتواند چین طبیعی سینه شما را علامتگذاری کند.
- سپس تزریق وریدی (IV) به دست یا بازوی شما وارد می شود تا بتوانید داروی آرامبخش را از طریق آن دریافت کنید.
- پس از اینکه به اتاق عمل منتقل شدید ، با القای بیهوشی عمومی به خواب فرو خواهید رفت.
- بعد از اینکه به خواب رفتید ، یک لوله تنفسی از طریق دهان شما به داخل نای وارد میشود تا بتوانید از طریق آن ، تنفس کنید.
در طول جراحی ماستکتومی
جراحی سینه برداری بدون بازسازی فوری سینه ممکن است بین یک تا سه ساعت طول بکشد. اگر همزمان با ماستکتومی ، بازسازی سینه هم انجام شود ، جراحی ماستکتومی ، مدت زمان بیشتری به طول خواهد انجامید. بازسازی با استفاده از اکسپندرهای بافت یا ایمپلنتهای سینه حدود سه تا چهار ساعت طول میکشد ، در حالی که بازسازی با استفاده از فلپهای بافتی ممکن است بین شش تا هشت ساعت زمان ببرد.
در طول جراحی پستان برداری ، جراح ، بافت سینه را از پوست و عضله جدا میکند. تمامی بافت سینه که بین ترقوه و دندهها قرار دارد و از سمت پهلو تا جناغ سینه کشیده شده و جراح ، قادر به رویت آن است ، برداشته میشود. بسته به نوع ماستکتومی که قرار است روی سینه شما انجام شود ، جراح بخشهای مشخصی از سینه را نیز برمی دارد.
جدا کردن غدد لنفاوی در طول عمل ماستکتومی
در بیشتر موارد ، جراح سینه ، از عمل جدا کردن غدد لنفاوی سنتینل (برداشتن یک تا پنج غده لنفاوی زیر بغل) یا جراحی جدا کردن غدد لنفاوی اکسیلاری (برداشتن حدود ۱۰ غده لنفاوی زیر بغل یا تعداد بیشتر) استفاده میکند. این کار با این هدف بررسی این این مطلب انجام می شود که آیا سرطان به غدد لنفاوی گسترش یافته است یا خیر.
پزشک ، در صورت نیاز ، غدد لنفاوی جداشده را برای بررسی سلولهای سرطانی به بخش آسیبشناسی ارسال می کند.
بازسازی سینه در طول ماستکتومی
اگر شما تصمیم داشته باشید که بازسازی فوری سینه با استفاده از اکسپندرهای بافتی ، ایمپلنتهای سینه یا فلاپهای بافتی روی سینه برداشته شده انجام شود ، جراح پلاستیک ، بازسازی را در طول همان عمل سینه برداری انجام میدهد.
اگر بازسازی فوری جزو پلن درمان نباشد ، جراح سینه ، تنها سینه را بر می دارد و در این شرایط ، قفسه سینه صاف به نظر خواهد رسید.
مراحل آخر جراحی ماستکتومی
در پایان جراحی تخلیه پستان ، جراح سینه مناطق جراحی را به طور کامل بررسی می کند تا هر گونه علائم خونریزی پیشگیری شود. یک یا چند لوله نازک و انعطافپذیر به نام درن جراحی نیز در ناحیه سینه یا زیر بغل وارد می شود. این درنها مایعات اضافی که اغلب پس از جراحی ماستکتومی در این نواحی جمع می شود را جمعآوری میکنند. هر لوله مایع را از بدن شما خارج کرده و به یک مخزن پلاستیکی نرم انتقال می دهد. پس از قرار دادن درنها ، جراح برش را بخیه میزند. محل جراحی با باند پوشانده میشود. بعد از جراحی ، دور قفسه سینه شما به طور کامل پانسمان شده است.
بعد از جراحی ماستکتومی
پس از جراحی سینه برداری ، به اتاق ریکاوری منتقل میشوید. در آنجا ضربان قلب ، دمای بدن ، فشار خون ، تنفس و سطح اکسیژن شما پایش می شود. اگر درد دارید یا بعد از رفع اثر بیهوشی احساس تهوع میکنید ، به پرستار اطلاع دهید تا داروهای لازم را برای کنترل این عارضه به شما بدهد.
بعد از آن ، به بخش منتقل شوید. گاهی بیمار می تواند در همان روز عمل به خانه برود. مرخص شدن بیمار در روز جراحی اغلب در مواردی است که هیچ غده لنفاوی برداشته نشده و هیچ بازسازی انجام نگرفته باشد. در غیر این صورت ، میتوان انتظار داشت که به طور متوسط کمتر از سه روز در بیمارستان بمانید. اگر بازسازی فوری با فلپهای بافتی داشته باشید ، به طور متوسط بین دو تا پنج روز در بیمارستان خواهید ماند تا تیم جراحی جریان خون به فلپ را به طور کامل تحت کنترل داشته باشند.
قبل از ترک بیمارستان پزشک جراح دستورالعملهای کتبی درباره موارد زیر را در اختیار شما قرار می دهد:
- مصرف داروهای ضد درد
- عوارض جانبی از روش نقشهبرداری لنفاوی
- مراقبت از پانسمان محل برش
- مراقبت از درن جراحی پس از ماستکتومی
- مراقبت از بخیههای ماستکتومی
- شناسایی علائم عفونت پس از ماستکتومی
- ورزش دادن به بازو پس از ماستکتومی
- شناسایی علائم لنفودما پس از جدا کردن غدد لنفاوی
- برنامهریزی برای جلسات ویزیت پیگیری
- پرهیز از فعالیتهای خاص پس از ماستکتومی
- زمان بازگشت به استفاده از سینهبند